Regering-Obama: geen hoop op tweestatenoplossing

Monday, November 16, 2015 |  Redactie israel Today
Een tweestatenoplossing is niet aan de orde, hebben nu ook de Amerikanen ingezien en voor het eerst erkend. In het huidige politieke klimaat in het Midden-Oosten is het idee verdwenen, dat Israëli's en de huidige generatie Palestijnen vreedzaam kunnen samenleven.

De regering-Obama heeft de hoop hierop verloren.'In de nieuwe situatie is het onmogelijk een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen tot stand te brengen', aldus de toonaangevende adviseur in de Nationale Veiligheidsraad voor het Midden-Oosten, Robert Malley. 'Vooruitzichten op een spoedige oplossing door onderhandelen bestaan niet meer,' daarvoor is het wantrouwen tussen Israëli's en Palestijnen te groot geworden.

De Amerikaanse buitenlandwoordvoerder John Kirby zei tijdens een persconferentie, dat Benjamin Netanyahu meermalen heeft benadrukt dat hij geen eenstaatoplossing wil. Volgens Washington moet Israël kiezen tussen een eenstaatoplossing en een tweestatenoplossing. 'Maar wat onderneemt Netanyahu om een eenstaatoplossing te voorkomen?' vroeg Kirby. Israël kan zich geen leven met twee nationaliteiten in één land voorstellen en veroorloven. Malley, Kirby en andere adviseurs van Barack Obama begrijpen, dat er een nieuw idee voor vrede moet worden ontworpen.

Hoewel de Israëlische regeringsleider bij zijn recentste ontmoeting met de Amerikaanse president in Washington zei, dat hij de tweestatenoplossing niet heeft opgegeven, weet iedereen in zijn kabinet, dat hij daar geen kans toe ziet. Een tweestatenoplossing heeft momenteel vanuit Israëlische perspectief geen zin. 'Dat is in onze tijd niet realiseerbaar. Dat begrijpen de Palestijnen ook steeds meer', zei het voormalig hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Yuval Diskin.

6 miljoen Joden en bijna 4 miljoen Palestijnen in één Staat.
Diskin zei in een gesprek met Walla News dat de Palestijnen het heroverwegen en nu de voorkeur geven aan een binationale Staat met de Joden, want de bijna twee miljoen Palestijnen uit de te annexeren gebieden zouden kiesrecht krijgen in Israël. Een recht dat de overige 1,6 miljoen Arabische respectievelijk Palestijnse staatsburgers van Israël nu al genieten.

Dat maakt de Eenstaatoplossing weer actueel. Van de door de 'Vredesbarometer Madad haShalom' ondervraagde Israëli's erkent 60 procent, dat Israël bij het annexeren van Judea en Samaria (de Palestijnse gebieden, de Westbank) geen andere keus heeft dan aan de Palestijnse bevolking dezelfde rechten toe te kennen als aan de Joodse bevolking.

Israël is meer bevreesd voor een eenstaatoplossing dan voor een tweestatenoplossing. In de demografische race tussen de Joodse en de Palestijnse bevolking zou bij een eenstaatoplossing in de toekomst de Joodse identiteit verloren kunnen gaan. De meerderheid in Israël begrijpt dat dit een politieke zelfmoord van de Joodse Staat zou zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.