Sommige Israëlische producten krijgen een etiket

Sunday, November 15, 2015 |  Tsvi Sadan
In een poging om een deel van de Israëlische woede af te leiden na het besluit van de Europese Unie, om Israëlische producten te etiketteren die in Oost-Jeruzalem, Judea, Samaria en de Golanhoogte zijn gemaakt, heeft de EU-ambassadeur in Israël Lars Faaborg-Andersen de situatie als een 'technische kwestie' uitgelegd voor de Legerradio.

'Het [etiketteren van producten] is een zeer technische kwestie, die in feite de Europese consumentenwetgeving betreft, die vereist dat het duidelijk is voor de consument waar de producten vandaan komen, niet alleen uit dit deel van de wereld, niet alleen uit Israël of de 'gebieden', maar wereldwijd. Dit zijn dus uniforme standaarden, die op alle producten worden toegepast, ongeacht de plaats van herkomst.'

Maar in hetzelfde interview sprak de ambassadeur zichzelf tegen, door te zeggen dat deze 'uniforme standaarden' alleen worden toegepast op Israël.
Op de vraag, waarom de EU producten uit Tibet of Kashmir niet etiketteert, antwoordde Faaborg-Andersen: 'Al die situaties waarnaar u verwijst, zijn anders dan die waarmee we hier te maken hebben.'

In dit antwoord wordt het feit erkend, dat Israël apart wordt behandeld, omdat het zou verschillen van alle andere landen en een bijzondere behandeling zou verdienen. Geen wonder dat Yair Lapid, de voormalige minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid, in een Facebook-post reageerde, dat het etiketteren van Israëlische producten alleen maar politiek is, en dat 'het een stap is op de route van de BDS-beweging.'

Door een verband te leggen tussen de EU en de Boycot, Sancties en Desinvestering-beweging noemde Lapid het besluit van de EU bijna antisemitisch. Je moet je afvragen of dit een eerlijke beoordeling is. Ambassadeur Faaborg-Andersen was verontwaardigd over het idee van een antisemitische motivatie, en maar een handvol Israëlische functionarissen gebruiken deze term.
Toch, of de Europese leiders het nu leuk vinden of niet, wanneer ze Israël tot een bijzonder geval maken dat een (gewoonlijk) negatieve behandeling krijgt, doet dit de vraag van het antisemitisme rijzen.

De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz noemde dinsdag de beslissing om alleen Israëlische producten te etiketteren 'vermomd antisemitisme', omdat de EU stappen tegen Israël zet die afwijken van stappen in vergelijkbare situaties. De onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely zei vorige week eveneens, dat de EU de Joodse Staat discrimineert.

In een formele diplomatieke berisping zei Israël tegen Faaborg-Andersen: 'Wij betreuren het dat de EU er om politieke redenen voor heeft gekozen een dergelijke uitzonderlijke en discriminerende stap te zetten, geïnspireerd door de boycotbeweging. (...) Het is verwarrend en zelfs irritant dat de EU kiest voor het toepassen van een dubbele standaard op Israël, terwijl het negeert dat er over de hele wereld meer dan 200 andere territoriale geschillen zijn, waaronder die binnen de EU of aan zijn grenzen. De bewering dat dit een technische kwestie is, is cynisch en ongegrond.'

Hoewel het bevooroordeeld kan klinken, is het redelijk om te zeggen dat de kritiek van Israël gegrond is, en dat – zoals premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd – de EU zich inderdaad zelf moet schamen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.