VS: 'Etiketteren producten uit nederzettingen geen boycot'

Friday, November 13, 2015 |  Redactie Israel Today

De Amerikaanse regering onder president Barack Obama ziet de door de Europese Commissie besloten etiketteringsplicht voor producten uit nederzettingen niet als een boycot. Het is slechts een 'technische richtlijn voor de consumenten'.

Buitenlandse en Palestijnse activisten eisen in een Israëlische supermarkt in de nederzetting Modi’in Illit het boycotten van producten uit Joodse nederzettingen. Foto: Issam Rimawi (Flash 90)

Deze mening uitten de Amerikanen een dag nadat de omstreden beslissing van de Europeanen bekend werd, die bepaalt dat producten uit Judea, Samaria, de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem speciaal geëtiketteerd moeten worden.

Israëls premier Benjamin Netanyahu noemde de 28 lidstaten 'schijnheilig' en bekritiseerde de EU dat deze met twee maten meet. Een van zijn kabinetsleden noemde de richtlijn 'gecamoufleerd antisemitisme'.

'Wij vinden niet dat de etiketteringsplicht voor producten uit nederzettingen neerkomt op een boycot', vond daarentegen de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, Mark Toner, tegenover journalisten: 'Zoals u waarschijnlijk weet, beschouwen wij deze nederzettingen niet als een deel van Israël. Het is geen boycot als op producten staat waar ze vandaan komen.'

Voordat de Europese Commissie tot zijn beslissing kwam, hadden de VS geen standpunt ingenomen. Toner en andere politici benadrukten alleen telkens weer dat Washington tegen elke boycot van Israël is. Desondanks is volgens hen de beslissing van de EU 'geen verrassing, gezien Israël voortgaat met het bouwen van nederzettingen op het land dat de Palestijnen voor hun toekomstige staat claimen.'

Toner bevestigde zijn indirecte steun voor de EU-richtlijn: 'De Amerikanen begrijpen dat de EU-consumenten duidelijke en correcte informatie over de herkomst van de producten nodig hebben. Want een EU-wet schrijft dat voor. Bovendien heeft de Europese Unie duidelijk gemaakt dat zij tegenstander van boycots tegen Israël is. Alleen de EU mag richtlijnen vaststellen voor producten die binnen de EU worden verkocht.'

Met de etikettering wordt dus alleen aan Europese voorschriften voldaan. De Amerikaanse wetten zouden vergelijkbaar zijn. Zo moeten volgens Toner eveneens 'goederen van de Westelijke Jordaanoever' worden geëtiketteerd. Alleen maakt men in de VS geen onderscheid tussen 'producten uit de nederzettingen, en die van elders in de omstreden gebieden.'”

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.