Palestijnen: geen beveiligingscamera's op de Tempelberg

vrijdag 13 november 2015 |  Redactie Israel Today
Eigenlijk was het al besloten: nadat de rust was weergekeerd op de Tempelberg in Jeruzalem had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voorgesteld, daar bewakingscamera's te plaatsen. Maar van Arabische kant kwamen er veel bezwaren.

Tijdens rellen worden deze jongens liever niet gefilmd. Foto: Flash90.

Nu heeft de hooggeplaatste Palestijns-Arabische geestelijke het akkoord bekritiseerd, en gedreigd dat de Moslims elke Israëlische bewakingscamera binnen enkele uren zouden vernielen.

In een gesprek met een met Hamas gelieerde Palestijnse krant benadrukte de islamitische functionaris, dat het akkoord de spanningen niet zou verminderen, maar het tegendeel zou veroorzaken. Op die manier zou de Al-Aqsa moskee op de onderhandelingstafel komen, wat de Palestijnen beslist willen vermijden.
Bakhirat beweerde zelfs, dat de situatie bij de Al Aqsa moskee door de overeenkomst over de camera's aanzienlijk zou verslechteren, omdat de Israëliërs die zouden gebruiken voor de onderdrukking van de Palestijnen.

Enkele leden van de Palestijnse Autoriteit hadden ingestemd met het plan van Kerry, om daar bewakingscamera's te laten plaatsen. Maar volgens anderen zouden de Arabieren de 'Israëlische bezetting' niet accepteren, en zou alleen Jordanië het recht hebben, op het omstreden gebied camera's te installeren.

De Jordaanse Waqf stichting heeft de soevereiniteit over het gebied in de Oude Stad van Jeruzalem boven de westelijke Muur, waar eens de Tempel stond. In deze tijd domineren de Al-Aqsa moskee en de eveneens islamitische Rotskoepel het terrein.

Premier Benjamin Netanyahu is er ondanks de hevige kritiek zeker van, dat de camera's 'in het belang van Israël' zijn. In de afgelopen maanden hebben meermalen Arabische jongeren zich in de moskee verschanst en stenen en brandbommen naar Israëlische veiligheidstroepen gegooid. Toen die ingrepen, om een eind te maken aan de rellen, verweet de Arabische wereld Israël het 'ontheiligen van een islamitisch heiligdom'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.