Iran schendt akkoord, stopt demontage centrifuges

Thursday, November 12, 2015 |  Redactie Israel Today

Iran is gestopt met het demonteren van centrifuges in twee installaties voor uraniumverrijking, zo hebben Iraanse overheidsmedia gemeld. Afgelopen week kondigde Iran aan, te beginnen met het uitschakelen van inactieve centrifuges bij de reactoren in Natanz en Fordo.

Cascade van gascentrifuges voor uraniumverrijking Foto: Amerikaanse ministerie van Energie.

Daarmee begon Iran te voldoen aan de overeenkomst die het in Wenen had gesloten met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland.
De verrijking van uranium in centrifuges is nodig voor het bouwen van atoomkoppen. Om de vrees te ontkrachten dat het regime in Teheran het bouwen van atoomwapens nastreeft, verplichtte Iran zich onder meer om 14.000 van zijn 19.000 centrifuges af te breken. Als tegenprestatie zou het westen sancties tegen Iran verlichten.

Irans hardliners zien de overeenkomst als een capitulatie tegenover het westen. 'Het proces (van de demontage) werd gestopt, als een soort waarschuwing,' citeerde men Ali Shamkhani, secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, voor een Iraans persbureau. Shamkhani verklaarde echter niet wat hij met 'waarschuwing' bedoelde.

Het hoofd van de Iraanse parlementscommissie voor de nucleaire overeenkomst, Alireza Zakani, deelde het persbureau Mehr mee dat de demontage in Fordo was gestopt nadat verschillende afgevaardigden een brief aan de Iraanse president Rouhani hadden gestuurd. Twintig hardliners uit het parlement hadden in een brief bezwaar gemaakt, omdat het stoppen van de centrifuges in tegenspraak was met de richtlijnen die de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei had uitgevaardigd. Khamenei zei dat de overeenkomst van Wenen alleen uitgevoerd zou worden, wanneer de sancties tegen Iran onmiddellijk worden opgeheven.
Verwacht wordt dat het Internationaal Atoomenergiebureau op 15 december een mededeling publiceert over de stand van zaken van de uitvoering van de overeenkomst door Iran.

Israël had de Weense overeenkomst zwaar bekritiseerd: De controles zouden volkomen ontoereikend zijn en de moellahs in Teheran zouden gewoon doorgaan hun doel, een atoombom, te bereiken, aldus Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.