Minister: 'Wanneer je moet schieten, schiet dan'

Thursday, November 12, 2015 |  Tsvi Sadan
Tuco, uit de film 'The Good, the Bad and the Ugly' (1966) heeft geen last van dezelfde morele scrupules die velen van ons, Israëli's, vandaag plagen. Zijn keuzes waren eenvoudig: 'Als je moet schieten, schiet dan, praat niet,' zegt hij tegen de dode spraakzame schutter die kwam om hem te doden.

Het groeiende aantal Palestijnse militanten, dat werd gedood voordat ze de kans kregen om iemand te steken, leidt tot protesten in sommige mensenrechtenkringen, die verontrust zijn door deze benadering van 'eerst schieten, later praten'.

Een recente opiniepeiling, uitgevoerd in opdracht van de Israëlische nieuwssite Mako, toonde aan dat 75% van de Israëli's denkt dat terroristen ter plaatse moeten worden gedood - door veiligheidstroepen of door burgers. Tegelijkertijd denkt 78% van de respondenten dat een gevangen terrorist, die niet langer een gevaar vormt, niet mag worden geschaad.

Dit onderzoek toont aan, dat de meeste Israëli's bij voorkeur het gevaar elimineren, zelfs met het risico dat een terrorist wordt gedood die niet langer een bedreiging vormt. Dit is te verklaren wanneer je kijkt naar het vroegere incidenten, waarbij sommige terroristen erin slaagden om hun overweldigers te doden, zelfs nadat ze ernstig gewond werden.

Maar zoals altijd zijn er mensen die vraagtekens zetten bij wat zij als een schietgrage arrogante houding ten opzichte van Arabische terroristen beschouwen. Na een aanval, waarbij een 72-jarige vrouw werd doodgeschoten nadat ze probeerde ten noorden van Hebron soldaten aan te rijden met haar auto, tweette presentator Arad Nir van Channel 2 TV: 'De beelden [van de helmcamera van een soldaat] zijn niet overtuigend. Het lijkt dat er behoefte is aan onderzoek.' Nir herhaalde dit 'Praat eerst, schiet later'-standpunt na de aanval van dinsdag, toen twee jongens van 11 en 13 jaar een bewaker van de Jeruzalemse lightrail staken.


Poster met de tekst 'Soldaat! Richt je wapen en schiet de moordenaar in het hoofd. Je kunt beter levend in de gevangenis zitten.
(Foto: Idan Dvir)

Na de tragische dood van een illegale vreemdeling uit Eritrea, die tijdens een recente aanval in Be'er Sheva was aangezien voor een terrorist, gingen Nir en andere gelijkgestemde mensen alle Israëlische burgers, die met een mes zwaaiende terroristen hebben verwond of gedood, bestempelen als 'lynchers'.

De tweet van Nir leidde tot discussie in de actualiteitenprogramma's over het precieze moment, waarop het is toegestaan om een terrorist te doden. Maar velen vonden die discussies te scholastisch en irrelevant vanwege de chaos en verwarring die gewoonlijk bij echte terreuraanvallen heersen, en haalden hun schouders erover op.

Dat verhaal over 'lynchen' van sommige journalisten en politici lijkt momenteel te zijn verworpen. Minister van Defensie Moshe Ya'alon zei maandag in een persconferentie, dat hij Tuco's beleid blijft steunen, 'wanneer je moet schieten, schiet dan'. 'In een levensbedreigende situatie is het de taak van veiligheidspersoneel om degene die jou schade wil toebrengen, te neutraliseren. Je schiet een paar kogels af, en je moet er voor zorgen dat hij [de terrorist] niet kan opstaan'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.