Netanyahu: Europa moet zich schamen voor labelen

Thursday, November 12, 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëlische protesten hebben niets opgeleverd. De Europese Commissie heeft woensdag besloten dat producten van de zogenaamde 'bezette gebieden' (Judea, Samaria, de Golanhoogte en Oost-Jeruzalem) speciaal moeten worden geëtiketteerd.

Een Israëli in gesprek met Arabische medewerkers in een supermarkt van de nederzetting Gush Etzion. Foto: Gershon Elinson (Flash 90).

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde donderdag met een scherp standpunt en verweet de Europeanen discriminatie. Premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat Europa zich zou moeten schamen. Een reeks van bijeenkomsten met EU-diplomaten werd afgezegd.

Appels van de Golanhoogten, bloemen uit het Jordaandal of cosmetica uit de Dode Zee - dergelijke producten mogen in Europa niet langer worden verkocht onder het label van 'Made in Israel'. Het moet duidelijk zijn welke goederen of producten van 'Joodse nederzettingen' afkomstig zijn.

De Israëlische regering verwijt de EU, dat ze hypocriet handelt en met twee maten meet. Bij andere betwiste gebieden, die als 'bezet' gelden (de Westelijke Sahara, Tibet, Noord-Cyprus), hebben de Europeanen niet om verplichte etikettering gevraagd. 'De EU heeft besloten om alleen Israël te benoemen,' klaagde premier Netanyahu. Daarmee probeert men eenzijdig die partij te schaden, die te lijden heeft onder het Palestijnse terrorisme.

De EU-ambassadeur in Israël, Lars Faaborg-Andersen, werd onmiddellijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken geroepen. Het discriminerende besluit schept de voorwaarden voor een boycot, werd hem gezegd. Israëlische historici trokken al een vergelijking met de boycot-oproepen van de nazi's tegen Joodse bedrijven.

Ook de Conferentie van Europese rabbijnen veroordeelde het besluit van de Europese Commissie. Tijdens een bijeenkomst in Athene verklaarden ze, dat de procedure een antisemitische bijsmaak heeft. De rabbijnen noemden het een 'schande' die door haat tegen de Joodse Staat is ingegeven.

Beperkte economische gevolgen
De Israëlische economie is sterk en zal het proces overleven. Vooral getroffen worden echter de Palestijnen die in Israëlische bedrijven in de nederzettingen werkten, meent de regeringsleider.

Israëlische media melden dat de getroffen Israëlische boeren, bijvoorbeeld, in de Jordaanvallei, het besluit van de EU meestal kalm opnemen. Daar werken in 21 Joodse nederzettingen ongeveer 10.000 Palestijnen. Enkele jaren geleden werd nog 80 procent van de producten geëxporteerd naar Europa, momenteel is dat slechts 20 procent, volgens de boeren. De belangrijkste afnemers zijn nu naast de VS momenteel Rusland, India en Singapore. In al deze landen denkt men niet aan etikettering en boycot.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.


Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.