Netanyahu: Verdere terugtrekking van Westbank mogelijk

woensdag 11 november 2015 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu sluit een eenzijdige terugtrekking van Israël uit Judea en Samaria niet uit, maar wil in die gebieden wél Israëlische troepen houden. Dat verklaarde de regeringsleider tijdens zijn huidige bezoek aan de Verenigde Staten.

Netanyahu hield dinsdag in Washington een toespraak voor de 'Joodse Federaties van Noord-Amerika'. Foto: Haim Zach (GPO).

In een rede tot deskundigen van een linkse denktank benadrukte hij, dat een onderhandelde vredesovereenkomst beter is dan een eenzijdige stap. Maar bij elke terugtrekking uit de Palestijnse gebieden, of die nu eenzijdig is of het resultaat van onderhandelingen, moet Israël bedacht zijn op zijn veiligheid.

Netanyahu herinnerde aan de Israëlische terugtrekking uit Zuid-Libanon en uit de Gazastrook. In beide gebieden waren toen vertegenwoordigers van Iran binnengetrokken, in het noorden Hezbollah, in het zuiden Hamas. Nu staan daar lanceerinstallaties voor duizenden raketten. Daarom stelden de Israëliërs nu een duidelijke vraag: 'Hoe kun je ervoor zorgen dat een Palestijnse Staat niet tot een tweede Gaza wordt, dat zich verplicht om ons te vernietigen?' Voor dit standpunt vroeg hij meer begrip van de internationale gemeenschap.

Netanyahu eiste, dat ook na een terugtrekking of na de vestiging van een Palestijnse Staat Israëlische troepen aanwezig zullen zijn in de betwiste gebieden. De Palestijnen wijzen dit af, omdat ze dit zien als een beperking van hun soevereiniteit als Staat. Netanyahu bracht daar tegenin, dat de verliezers van de Tweede Wereldoorlog, Duitsland en Japan, goed floreerden onder de buitenlandse veiligheidscontrole. Hij hoopt dat de leidende Arabische landen in de regio de Palestijnen tot een vredescompromis zullen stimuleren.

In zijn toespraak verklaarde de Israëlische premier, dat de problemen rond Jeruzalem en de Tempelberg momenteel niet oplosbaar zijn. Daarentegen meent hij dat de uitbreiding van Joodse nederzettingen geen hindernis vormt voor een vredesakkoord. Hier gaat het slechts om een klein percentage van het land. Ook hebben zijn voorgangers zoals regeringsleider Ehud Barak, Ariel Sharon en Ehud Olmert, meer nederzettingen goedgekeurd dan hij zelf.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.