24 kopstukken van Hamas opgepakt op de Westbank

Wednesday, November 11, 2015 |  Redactie Israel Today
Israëlische speciale eenheden hebben op de Westbank 24 belangrijke Hamasleden gearresteerd. Volgens de autoriteiten hadden ze geprobeerd een terroristisch netwerk op te bouwen in dit gebied, kennelijk met steun vanuit de Gazastrook en van het emiraat Qatar.

Hamas-strijders getooid met groene banden, de kleur van Hamas. Foto: Flash 90.

Onder de arrestanten zijn een aantal hooggeplaatste Hamas-activisten die al meerdere malen in Israëlische gevangenissen zaten.
Uit informatie van de inlichtingendienst Shin Bet blijkt dat 19 van de verdachten een directe band met Hamas hebben en de terreurorganisatie openlijk hun steun hebben toegezegd. De andere vijf verdachten hebben waarschijnlijk een indirecte band met Hamas.

Shin Bet meent dat Hamas een voorheen bestaand netwerk in Judea en Samaria nieuw leven wil inblazen. Ze willen er meer invloed krijgen – vooral tegenover de concurrerende Fatach-partij van de Palestijnse president Abbas – en ze willen er terreuraanslagen uitvoeren. De Hamas-cel zou volgens de berichten grote bedragen hebben ontvangen van het Hamas-hoofdkantoor. Bij de inval werd meer dan 35.000 shekel (€ 8200) kasgeld in beslag genomen.

De razzia werd uitgevoerd nadat het aantal Palestijnse aanvallen op Israëli's was toegenomen. Hamas moedigt de Palestijnen openlijk aan tot aanslagen en prijst de aanvallen, maar neemt er geen verantwoording voor.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei, dat de huidige arrestaties de Palestijnse aanvallers niet zullen afschrikken, maar 'onze mensen nog meer zullen aanmoedigen om door te gaan met de intifada (opstand). De bezetters zullen betalen voor hun misdaden.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.