Netanyahu: 'Een van de beste ontmoetingen ooit'

dinsdag 10 november 2015 |  Redactie Israel Today

Na zijn vergadering van twee en een half uur met de Amerikaanse president Barack Obama verklaarde Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu tegenover journalisten, dat hij zeer tevreden was over het verloop van de gedachtewisseling.

Een ontspannen moment voor de beide regeringsleiders. Foto: Haim Zach (GPO).

Ze hebben vooral gesproken over een nieuw veiligheidsverdrag inclusief militaire hulp van de VS voor een langere termijn, en over een vredesoplossing in het Midden-Oosten. Netanyahu ontmoet vandaag de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, om de volgende stappen te bespreken.

Obama zou Netanyahu niet hebben verzocht om geen verdere nederzettingen te bouwen, werd in Washington gezegd. Verder spraken de beide regeringsleiders ook niet over Netanyahu’s omstreden benoeming van Ran Baratz als zijn nieuwe media-adviseur. Netanyahu kondigde aan, zich na terugkomst in Israël met 'deze zaak' bezig te zullen houden.

Over de ontmoeting in het Witte Huis zei Netanyahu: 'Het was de beste ontmoeting die ik ooit met Obama heb gehad.' Hij voegde toe: 'Het gesprek verliep in een goede atmosfeer en was heel eerlijk. We weten dat we het vaak niet met elkaar eens zijn. Daarom lag meer de nadruk op hoe we gezamenlijk de toekomst tegemoet kunnen gaan.' De twee politici discussieerden over mogelijkheden om te garanderen dat Iran de nucleaire overeenkomst niet overtreedt.

De ontmoeting in het Witte Huis gold onder waarnemers als een initiatief om de recente spanningen tussen de beide Staten te reduceren. Anders dan bij eerdere bijeenkomsten, waren er maandag geen tekenen te bespeuren van een vergadering vol conflicten.

Een belangrijk thema van het onderhoud was de militaire steun op lange termijn van de VS voor Israël. Momenteel krijgt Israël drie miljard dollar per jaar. Naar verluidt zou dit bedrag worden verhoogd, zodat Israël voortaan vijf miljard doller zou krijgen. 'We hebben het niet over een exact bedrag gehad, maar ik heb onze behoeften en wensen voorgelegd,' verklaarde Netanyahu. Obama zou een signaal hebben gegeven dat de Amerikaanse hulp verhoogd wordt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.