Twee aanvallen in Jeruzalem; bewaker neergestoken

dinsdag 10 november 2015 |  Redactie Israel Today
Dinsdag waren er bijna gelijktijdig twee aanvallen met messen in Jeruzalem. Bij de Damascuspoort, aan de noordzijde van de Oude Stad, viel een man (37) een politieman aan; hij werd door de politie neergeschoten.

Foto: Magen David Adom.

In de noordelijke Jeruzalemse wijk Pisgat Ze'ev vielen twee Arabische tieners een veiligheidsman aan, die er de trampassagiers beschermde. Ondanks steekwonden schoot hij op de aanvallers en verwondde een van hen, een twaalf-jarige jongen. De tweede aanvaller (14) werd door passagiers overmeesterd en overgedragen aan de politie.

De jeugdige daders zijn volgens eerste informatie twee neven uit Oost-Jeruzalem. Hun slachtoffer kreeg enkele steekwonden in het bovenlichaam. Zijn snelle reactie heeft naar het oordeel van de politie erger voorkomen.

De aanval in Pisgat Ze'ev lijkt op een soortgelijke steekpartij vorige maand in diezelfde buurt, toen twee Palestijnse neven van 13 en 15 jaar twee Israëli's, waaronder een 13-jarige jongen, staken en ernstig verwondden.. De 15-jarige aanvaller werd doodgeschoten toen hij uithaalde naar een toegesnelde politieman. Zijn jongere neef werd gevangen genomen. Dinsdag pleitte hij niet schuldig te zijn aan het misdrijf, dat door bewakingscamera's en verkeerscamera's in de omgeving was opgenomen.

Israëli's hebben al lange tijd dit soort aanvallen openlijk afgekeurd; ze komen neer op kindermisbruik in een Palestijnse samenleving, die zelfs zijn jongste kinderen leert om Joden te haten en geweld tegen hen te gebruiken. Zoals de voormalige Israëlische premier Golda Meïr eens in een beroemd geworden uitspraak zei: 'We zullen vrede hebben zodra de Arabieren meer van hun kinderen houden dan ze ons haten'.

Iemand maakte een tekenfilmpje met adviezen, hoe aan Israëlisch geweld te ontkomen:

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.