Arabisch Knessetlid vergelijkt Holocaust met Israëlisch geweld tegen Palestijnen

Monday, November 09, 2015 |  Redactie Israel Today
'De Kristallnacht kwam niet uit het niets, het was veeleer het resultaat van een lange ontwikkeling in de tijd. Een dergelijke ontwikkeling gebeurt momenteel ook in Israël', zei Hanin Zoabi, lid van de Knesset voor de Arabische Baladpartij, zondag tijdens de alternatieve herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam, georganiseerd door de Nederlandse linkse groepering Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

Hanin Zoabi in het Israëlische parlement, de Knesset. Foto: Miriam Alster (Flash 90).

Met haar toespraak levert Zoabi harde kritiek op de Israëlische regering, doordat ze de pogroms, die tot de Holocaust leidden, vergelijkt met het vermeende Israëlische geweld tegen de Palestijnen.

'Tijdens de Kristallnacht op 9 november 1938 werden duizenden Joodse bedrijven en honderden synagogen vernield door de nazi's. Wellicht hebben de meeste Duitsers er niet aan deelgenomen - maar ze hebben er ook niets tegen gedaan,' weidde Zoabi uit. Tijdens de Kristallnacht (of Reichspogromnacht) werden ongeveer 400 Joden vermoord en ongeveer 30.000 verdreven – daarna ging het vermoorden van Joden nog verder.

'In Israël bestaat hetzelfde verschijnsel. Wanneer in Israël tientallen moskeeën ten offer vallen aan brandstichting, honderden Israëli's na elke voetbalwedstrijd 'Dood aan de Arabieren' roepen, wanneer een gezin omkomt door brandstichting, wanneer een 15-jarige jongen omkomt in het vuur – dan blijft de meerderheid rustig, al zijn ze misschien geschokt', zei het Arabische Knessetlid.

Zoabi had ook kritiek op premier Benjamin Netanyahu, en de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat die Israëlische burgers had opgeroepen wapens te dragen. Dergelijke commentaren 'rechtvaardigen het gebruik van geweld tegen Palestijnen – en het publiek zwijgt', wond Zoabi zich op. 'En langzaam, stap voor stap, nemen de Israëli's deze instelling over, totdat het een geaccepteerde norm wordt.'

In Nederland kreeg Zoabi na haar toespraak een daverend applaus. In Israël leidden haar uitspraken tot verontwaardiging.
De Joodse gemeente in Den Haag had eerder gezegd geschokt te zijn, dat een voorstander van terreur tegen Joden als spreekster optreedt tijdens een alternatieve herdenking van de Kristallnacht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.