Netanyahu spreekt met VS president Obama

Monday, November 09, 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandagochtend vroeg geland in Washington. Daar ontmoet hij de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis. Het is hun eerste ontmoeting in meer dan een jaar.

Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara op de trap van het vliegtuig naar Washington. Foto: Haim Zach (GPO).

Voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten zei de premier dat hij met Obama wil spreken over de verhoging van de Amerikaanse lange-termijn militaire hulp aan Israël. Daarnaast wordt verwacht dat de twee over de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten zullen praten, waaronder de burgeroorlog in Syrië en een mogelijke hervatting van de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Verwacht wordt, dat Obama aan Netanyahu een tweestatenoplossing ter overweging zal geven, ook wanneer momenteel een akkoord tussen Israël en de Palestijnen ver weg lijkt. Naar verluidt wil Netanyahu een hele reeks 'gebaren van goede wil' maken tegenover de Palestijnen, om hen te tonen dat terugkeer naar de onderhandelingstafel mogelijk is.

De relatie tussen Obama en Netanyahu is gespannen. Net een paar dagen geleden moest Netanyahu zich verontschuldigen voor uitspraken van de nieuwe media-adviseur Ron Baratz. Die had Obama een moderne antisemiet genoemd, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was de geestelijke volwassenheid van een 12-jarige toegekend. Netanyahu distantieerde zich van deze uitspraken.

In Washington zal Netanyahu ook een ontmoeting hebben met een conservatieve denktank (een organisatie die zich bezig houdt met toekomstgerichte kwesties).
In het American Enterprise Institute zal Netanyahu een toespraak houden en de Irving Kristol Award ontvangen.
Daarnaast zal de minister-president de Democratische senator Chuck Schumer ontmoeten om met hem te praten over het Iraanse nucleaire programma. Hij was een van de weinigen die tegen de overeenkomst had gestemd.

Voor dinsdag heeft Netanyahu nog meer afspraken in zijn agenda staan, onder andere een bezoek aan de jaarlijkse vergadering van de Joodse Federatie van Noord-Amerika.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.