Christelijke surfers in het heilige land

Sunday, November 08, 2015 |  Ryan Jones
Todd Morehead heeft er altijd al van gedroomd om een professionele surfer te worden. Hij groeide op in Californië, en is van jongs af aan vertrouwd met de surfsport. Maar zijn prioriteiten kwamen anders te liggen. Hij is nu voor het Koninkrijk van God op pad. Tod heeft mazzel: hij kan zijn twee passies combineren.

'Ik heb al voor verschillende christelijke organisaties gewerkt, en daarbij soms ook nog gesurft’, vertelt hij aan het begin van de documentaire ‘Promised Land’ (Beloofd Land). Zijn passie voor God en voor het surfen heeft hem nu ook in Israël gebracht. Morehead vertelt enthousiast: ‘Ik ben overal al geweest, maar Israël laat me niet los. Ik zou wel willen dat alle christenen een diepe liefde voor de Joden zouden hebben, en dat zij zouden erkennen dat ons geloof eigenlijk heel Joods is. Ik ben het Joodse volk heel dankbaar.’

Toen Morehead in Galilea schuilkelders hielp bouwen, raakte hij bevriend met een paar Israëlische surfers. Er begon een verlangen in hem te groeien om andere christenen op de hoogte te brengen van de strijd om het bestaan van de Israëli’s. Todd: ‘Ze willen in vrede leven, maar worden voortdurend geconfronteerd met een conflict. Dat zou toch iedereen moeten raken die in de Bijbel gelooft. Wij christenen hebben van God de opdracht gekregen de Joden lief te hebben.’ Naast praktische hulp begon Morehead met het leiden van christelijke surfgroepen, die hun bezoek aan het heilige land ook willen combineren met het uitoefenen van hun geliefde sport in de Middellandse Zee.

De documentaire Promised Land is ontstaan vanuit het werk dat Todd begon. In de zeer professionele documentaire van een uur, komt Moreheads vriendschap met de Israëlische surfgemeenschap aan de orde. Hij beschrijft hoe die is ontstaan, en vertelt over de spanningen waaronder de mensen in Israël moeten leven. Hij vertelt hoe een handjevol christelijke surfers zich, samen met Israëlische gelijkgestemden, inzetten voor vrede. De docu is ook onderbouwd met Bijbelse en historische informatie.

Morehead werd bij het maken van Promised Land geholpen door niemand minder dan de wereldberoemde surfer Tom Curren en de Californische Messiaanse rabbijn Barney Kasdan. Curren zegt: ‘Voor ons christenen is Israël een heel belangrijk land. Ik was erg ontroerd toen ik Jeruzalem voor het eerst zag. Er hangt zoveel af van wat er in die stad gebeurt.’

Moreheads Israëlische surfmaatje Hani zegt tot slot, terwijl hij een Bijbel pakt: ‘Ik geloof dat God de Joden dit land heeft gegeven. Kijk, hier staat het in de Bijbel.’ Jammer genoeg is er door het Israëlisch-Palestijnse conflict een sfeer ontstaan waarin heel veel christenen juist dat niet meer geloven.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.