Minister Ariel: Zwerfkatten en -honden de grens over

Sunday, November 08, 2015 |  Tsvi Sadan
Twee weken geleden stuurde minister van Landbouw Uri Ariel een brief aan minister van Milieubescherming Avi Gabai, waarin hij nadacht over 'het overbrengen van (zwerf)honden en katten van één geslacht (mannelijk of vrouwelijk) naar een ander land dat bereid is hen te accepteren'. De brief werd openbaar en er volgde een schandaal.

Jeruzalem zit vol magere zwerfkatten, maar ik ben een echte weldoorvoede huiskat mèt een kattenpaspoort.

De reden achter dit schijnbaar vreemde verzoek is het religieuze verbod op het castreren van dieren. Dit verbod is gebaseerd op een vers dat spreekt over gebrekkige dieren die ongeschikt zijn als offer: 'Maar een dier met afgeknelde, verpletterde, afgescheurde of afgesneden delen mag u de HEERE niet aanbieden' (Leviticus 22:24 HSV). Het verbod op het ontmannen van dieren komt overeen met andere geboden die wreedheid tegenover dieren verbieden. 'Een rund mag u niet muilkorven als hij aan het dorsen is' (Deuteronomium 25: 4), bijvoorbeeld.

Het was geen verrassing dat de suggestie van Ariel kattenvrienden en dierenrechten-activisten woedend maakte. Zij zien castratie als de enige humane manier om zowel het aantal huisdieren als zwerfdieren onder controle te houden. De reacties op zijn suggestie varieerden van spot tot verontwaardiging en van grappig tot obsceen, omdat ze bijna uitsluitend over de persoon gingen, in plaats van over het morele alternatief dat hij voorstelde.

De leider van de linkse Meretz partij, Zehava Galon, schreef op Facebook: 'Als de minister die belast is met dierenrechten iets suggereert, dat in strijd is met elke vorm van elementaire moraal, is dit de tijd om uit te zien naar een ander land dat bereid is hem toe te laten.'

Maar misschien kwam de meest veelzeggende reactie van de acteur en komiek Orna Banai, een uitgesproken lesbische en dierenrechtenactivist, die de Ynet nieuwswebsite vertelde: 'Het is gewoon absurd dat de minister van Landbouw, die wordt verondersteld om wreedheid tegen dieren te voorkomen, precies het tegenovergestelde doet (...) misschien moet in plaats van een andere tempel, de Derde Tempel worden gebouwd voor de kat. (...) Castratie is een uiterst belangrijke handeling die de geboorte van nieuwe katten in deze wrede wereld voorkomt.' Banai bleef tieren over hoe gevaarlijk en misleidend Ariel is, en dat Israël beter af is zonder hem.

Galon, Banai en een groot aantal anderen negeerden gemakshalve de actieve rol die Ariel heeft gespeeld bij het voorkomen van dierenmishandeling. Ze negeerden ook zijn tweede suggestie in dezelfde brief, die opriep tot 'de financiering van onderzoek naar alternatieve manieren om de toename van zwerfdieren te voorkomen, zonder deze te castreren, te steriliseren of te doden.' Deze tweede zin duidt erop, dat de verontwaardiging geen betrekking heeft op dierenmishandeling, maar op de polariserende strijd over Israëls identiteit.

Galon en Banai vertegenwoordigen degenen die gewoonweg het soort moraal van een vertegenwoordiger van de religieuze Joden niet begrijpen noch ermee kunnen instemmen. Voor links-liberale geesten kan Ariel niet anders zijn dan een misleidend persoon, ongeschikt voor de samenleving van normale mensen.

Hoewel dit werd verwacht, kreeg Ariel na zijn voorstel voor het overbrengen van katten een aantal doodsbedreigingen, zodat de politie hem lijfwachten toewees voor zijn veiligheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.