Israël wil de boycotters zelf gaan boycotten

Friday, November 06, 2015 |  Redactie Israel Today

'Israëlische consumenten moeten zelf de mogelijkheid hebben om te kiezen of zij producten willen kopen uit landen die Israëlische producten boycotten,' aldus het voorstel van Miki Zohar, Knessetlid van regeringspartij Likoed. Daarom wil hij een wetsontwerp indienen dat Israël toestaat producten te labelen uit landen die Israëlische producten uit Judea en Samaria speciaal labelen, zoals de Europese Unie eist.

Oproep in Bethlehem tot het boycotten van Israël. Foto: Miriam Alster (Flash 90).

'Daardoor kan men producten herkennen die uit landen komen, die Israëlische producten uit Judea en Samaria en de Golanhoogvlakte labelen en boycotten,” licht Zohar zijn idee toe. Het wetsontwerp beoogt dat importeurs en leveranciers de producten dienovereenkomstig moeten labelen.
De wet dreigt ook met zes maanden gevangenis voor iedere importeur of wederverkoper die verzuimt zijn producten uit Europa als zodanig te labelen.

Zohar, die zelf rechten studeerde, vindt het handelen van enkele organisaties in Europa cynisch: 'Zij nemen begrippen als ‘mensenrechten’ en ‘strijd tegen de Israëlische bezetting’ in de mond, maar hun politieke agenda wil heel Israël boycotten en daarmee de existentie van het Joodse volk ondergraven. Dat is huichelarij en een dubbele moraal.'

Intussen bezocht Michael Oren, afgevaardigde van de partij Kulanu, een supermarkt in Jeruzalem. Daar labelde hij symbolisch producten uit Europa met een sticker. 'De beslissing van de Europese Unie om producten uit Judea, Samaria en de Golanhoogvlakte te boycotten, is niets minder dan een antisemitische beslissing,' onderstreepte Oren.

De EU eist niet dat producten uit de Krim of uit Noord-Cyprus worden gelabeld, terwijl daar ook territoriale conflicten zijn.
Oren riep de Israëlische regering op, de Israëlische handel sterker op de Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse markt te richten, waar Joodse producten niet speciaal behoeven te worden gelabeld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.