Steeds meer religieuze vrouwen in leger van Israël

donderdag 5 november 2015 |  Redactie Israel Today

Het aantal religieuze vrouwen dat in het Israëlische leger dient, is de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een nieuw verslag van de strijdkrachten. Daarin staat dat in 2010 exact 935 vrouwen in dienst gingen. In 2015 meldden zich echter reeds 1830 religieuze Joodse vrouwen bij de strijdkrachten.

De IDF kan religieuze vrouwen goed gebruiken. Foto: Flash90.

Dinsdag heeft een personeelschef van het leger een lezing gehouden voor jonge religieuze vrouwen die belangstelling hebben voor de militaire dienst. Op deze bijeenkomst waren circa 1600 geïnteresseerde vrouwen aanwezig, hetgeen een record was. Vorig jaar waren dat er 200 minder. De personeelschef ontnam de jonge vrouwen veel angst en zorgen. Want velen vreesden voor een beperking van hun religieuze leven wanneer ze in dienst gaan, en kiezen daarom voor burgerdienst.

Hagai Topolansky van het leger onderstreepte: 'Er zijn tegenwoordig zoveel religieuze vrouwen, en ze hebben allemaal zoveel geweldige en verbazingwekkende kwaliteiten. Ook het leger kan deze eigenschappen gebruiken. Er zijn veel verschillende plaatsingsmogelijkheden.

Ook brigadegeneraal Rachel Tevet-Wiesel, eveneens een vrouw, maakte dat duidelijk: 'Tegenwoordig zijn er steeds meer religieuze vrouwen bij ons. Zij dienen in elitegroepen, of in de opleiding, op technologisch gebied of in de communicatie. Bij de luchtmacht, de infanterie, de cavalerie of de gevechtstroepen. We kunnen ze echt allemaal gebruiken!'

De dienstplicht voor vrouwen in de Israëlische strijdkrachten bestaat al sinds 1949. Daarmee is Israël, naast het Afrikaanse Eritrea, het enige land ter wereld dat dienstplicht voor vrouwen kent. Maar er zijn ook uitzonderingen: Zo kunnen bijvoorbeeld religieuze vrouwen vrijstelling van dienstplicht krijgen. Arabische Israëli's, zowel vrouwen als mannen, zijn vrijgesteld van dienstplicht. Israëlische mannen moeten normaliter 36 maanden dienen, vrouwen 24 maanden. Momenteel zijn iets meer dan 40 procent van alle Israëlische militairen vrouwen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.