Israël en Frankrijk boden hulp bij nachtclubbrand

Thursday, November 05, 2015 |  Floris Poot
Na de grote brand in een nachtclub in Boekarest in Roemenië, op vrijdagnacht 30 oktober, hebben Israël en Frankrijk medisch specialisten gezonden voor hulp aan de 179 gewonden, die deels brandwonden opliepen, en deels bij de smalle uitgang werden vertrapt.

De gewonden werden met ambulances, taxi's en particuliere auto's naar diverse ziekenhuizen vervoerd. Foto: en.wikipedia.org.

De brand, die 32 mensenlevens eiste, was het gevolg van het gebruik van vuurwerk tijdens het concert. Aanvankelijk dacht het publiek, dat de brandende pilaar bij de act hoorde, totdat het plafond vlam vatte en men in paniek naar de uitgang rende, elkaar onder de voet lopend.

Binnen zes uur was een Israëlisch team van plastisch chirurgen van het Tel HaShomer ziekenhuis bij Tel Aviv in Boekarest voor hulp aan de 90 ernstig gewonden; en een van de zwaar gewonden, journalist Teodora Maftei, werd naar een universiteitsziekenhuis in Israël gevlogen voor gespecialiseerde medische zorg.
Frankrijk heeft op 1 november een medisch team van twee artsen naar Boekarest gezonden.
In Nederland vraagt men zich af, waarom de Nederlandse expertise – sinds de brand in Volendam in 2001 – niet is benut.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.