Palestijnen: Israëli's stelen organen van slachtoffers

Thursday, November 05, 2015 |  Redactie Israel Today
Nauwelijks is de Israëlische regering gezwicht voor de aandrang van de Palestijnen om de lichamen van gedode terroristen terug te geven aan hun familie, of er klinkt een ongehoorde beschuldiging. De vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties heeft beweerd, dat Israël organen wegneemt bij gedode Palestijnen. Israël is woedend.

De begrafenis van een gedode Palestijnse terrorist in Hebron. Foto: Flash 90.

De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour klaagde in een brief aan de secretaris-generaal van de VN heftig over 'Israëls voortdurende agressie tegen het Palestijnse volk, die nu al enkele maanden duurt'. Mansour noemt het gedrag van Israël 'een volharden in het gebruik van geweld en onderdrukkende maatregelen'. Hij gaat dan zelfs zo ver, dat hij beweert dat de bezettingsmacht gedode Palestijnen hun organen zou ontnemen: 'We krijgen de lichamen zonder hoornvliezen en andere organen. En dat gebeurde niet voor de eerste keer.'

Israël heeft deze beschuldiging fel afgewezen. Een Knessetlid noemde het 'pure laster'. De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon beschreef de bewering als 'bloedsprookje'. De gebeurtenis zou 'het ware antisemitische gezicht van de Palestijnse ambassadeur' laten zien.

Israël wordt niet voor het eerst beschuldigd van het 'oogsten' van organen. Al in 2009 schreef de Zweedse krant Aftonbladet over zulke beschuldigingen, zonder dat die het kon bewijzen. Ook het Britse Time Magazine schreef er in 2014 over, maar plaatste kort daarna een rectificatie. Israëlische functionarissen wijzen er op, dat dit op bekende antisemitische laster is gebaseerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.