Fel verzet tegen sloop van synagoge in Givat Ze'ev

Thursday, November 05, 2015 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft beslist, dat een synagoge in Givat Ze'ev, gelegen in Samaria net ten noorden van Jeruzalem, moet worden gesloopt omdat die illegaal is gebouwd op particulier Palestijns land. Daar is nu fel verzet tegen gekomen.

Op de barricaden voor het behoud van de synagoge. Foto: Flash90.

Religieuze Joodse jongeren hebben de ingang van de synagoge geblokkeerd. Yeshivastudenten zijn binnen het gebouw en willen kennelijk de synagoge niet meer verlaten. Op de muur van het Hooggerechtshof hebben de activisten deze tekst gespoten: 'Breek geen synagoge af, wij willen een Joodse Staat'.

Het Hooggerechtshof heeft de staat een deadline gesteld tot 17 november om de synagoge af te breken. Op verzoek van de politie is de deadline nu verlengd. Wel moet de sloop, volgens de specificatie van de rechter, nog deze maand worden uitgevoerd.

Bij het protest tegen de sloop van de synagoge zijn honderden Joodse jongeren uit grote delen van Judea en Samaria betrokken. Een van de activisten in de synagoge, David Mamon, bekritiseerde voor de nieuwssite Ynetnews de beslissing van de hoogste rechter: 'Ze negeren ons gewoon. ... Waar moet ik bidden? In de Al-Aqsa moskee?'

Andere jongeren zeiden dat ze geen geweld willen, maar de synagoge ook niet vrijwillig zouden verlaten. Zij beschuldigden ook de staat van ongelijke behandeling: 'Als we onder dezelfde omstandigheden over een moskee zouden spreken, dan zou de uitspraak anders zijn.' Daarnaast werd de synagoge niet pas gebouwd, hij was al meer dan tien jaar oud.

De politie heeft gewaarschuwd, dat de sloop van de synagoge op dit moment de emoties tot een kookpunt zou brengen en extreem-rechts zou versterken.
Linkse mensenrechtenorganisaties hebben de politie hierom bekritiseerd en hen gevraagd om de wet te handhaven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.