Israël loopt storm tegen nieuwe EU-richtlijn (video)

woensdag 4 november 2015 |  Redactie Israel Today

Moeten producten uit Joodse nederzettingen die in Europese supermarkten worden aangeboden, binnenkort gemerkt worden? De Europese Commissie staat – naar men zegt – op het punt een richtlijn uit te vaardigen over het vermelden van de herkomst van producten uit Israëlische nederzettingen.

Een man oogst sinaasappels in de Joodse nederzetting Gush Etzion. Volgens de voorstellen van de EU moeten producten uit Judea en Samaria, die naar Europa worden geëxporteerd, voortaan speciaal worden gekenmerkt. Foto: Gershon Elinson (Flash 90).

Naar verluidt zou deze vermelding van de herkomst vanaf 11 november verplicht zijn. De regering in Jeruzalem schijnt al door de EU-commissie op de hoogte te zijn gebracht.

Israël loopt storm tegen deze identificatie-richtlijn. De Israëlische politiek probeert de EU van de beslissing te weerhouden. 'Wij vrezen dat de richtlijn, vooral in deze tijd van spanningen, de Palestijnen ten goede komt. De Palestijnen worden beloond voor hun gewelddaden en het weigeren van verdere vredesonderhandelingen. De richtlijnen moedigen aan tot het boycotten van Israëlische producten', onderstreepte een woedende diplomaat.

Israëls onderminister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely, zal nog deze week naar Europa reizen om in Brussel met leden van de commissie de plannen te bespreken. 'Israël zal geen discriminatie accepteren van zijn producten, die binnen zijn eigen rechtsgebied die door zijn eigen burgers worden geproduceerd,' aldus Hotovely.

In september had het Europese Parlement besloten, markering van producten uit nederzettingen te eisen. Premier Benjamin Netanyahu bevond zich toen in Londen en uitte scherpe kritiek op het Europese Parlement. Hij verklaarde: 'Israël zal geen anti-Israëlische politiek accepteren.' Netanyahu voegde toe: 'De anti-Israëlische beweging is ongepast. De waarheid, de rechtvaardigheid en de logica worden vertekend. Dat is niet bevorderlijk voor de vrede in de regio. Het conflict gaat niet over gebieden en niet over nederzettingen. Wij allen hebben sterke herinneringen aan datgene wat de laatste keer gebeurde, toen Europa Joodse producten kenmerkte.'

In deze video een (Engelstalige) toelichting op de gang van zaken van de Europese en de Franse ambassadeur in Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.