Radiostation gesloten: strijd tegen anti-Joodse ophitsing

Tuesday, November 03, 2015 |  Redactie Israel Today

Israël wil krachtiger optreden tegen oproepen die Jodenhaat propageren evenals tegen oproepen tot het vermoorden van Israëli's. Een daartoe strekkende wet wordt momenteel in de Knesset behandeld.
Het Israëlische leger heeft het Palestijnse radiostation Al Huriya bij Hebron wegens haatzaaien gesloten en de zendinstallatie in beslag genomen.

Opgehitst via sociale media en de radio. Foto: Flash 90.

De afgelopen vijf weken waren er in Hebron 29 aanvallen door Palestijnen op Israëli's, waarvan 22 met messen. Een Israëlische legerwoordvoerder verklaarde daarover: 'Al Huriya zendt extreme haat uit over Israël, moedigt aan tot aanvallen met messen en steunt gewelddadige demonstraties.' De zender zou de aanvallen met messen in de Stad van de Aartsvaders intensief hebben gesteund. Volgens de radiozender zou Israël Palestijnse jongeren hebben ontvoerd en geëxecuteerd.
Het sluiten van het radiostation zou een noodzakelijke maatregel zijn. De resultaten van de haatpropaganda zijn de afgelopen weken duidelijk gebleken.

Het wetsontwerp van het ministerie van Justitie, dat momenteel in het parlement wordt behandeld, moet het voor officieren van Justitie gemakkelijker maken om op te treden tegen ophitsende sprekers. 'Ophitsing tot terrorisme' moet zwaar worden bestraft. Daarbij zou het voortaan niet meer nodig zijn, dat een ophitsing werkelijk heeft geleid tot een terreuraanval, zoals tot nog toe vereist was.
Arabische afgevaardigden hebben aangekondigd, bezwaar tegen de wet te zullen maken. Zij vrezen dat mensen alleen al vanwege hun woordkeus in de gevangenis terecht zouden kunnen komen.

Een groot deel van de recente terreuraanvallen werd door Palestijnse tieners en jonge mannen uitgevoerd, die via sociale netwerken tot hun daden werden aangezet en daar vervolgens als helden worden gevierd. Talloze jongelui poseren met messen op internet en presenteren zich als potentiële martelaren.

Maandag heeft een 19-jarige Palestijn op het busstation van Rishon LeZion op Israëli's ingestoken en onder andere een 80-jarige vrouw zwaar gewond, zoals we reeds meldden.
Vanochtend arresteerden veiligheidsmensen op de kruising bij Gilboa een man die een mes en een springlading bij zich droeg. Bij deze kruising zijn de afgelopen week verschillende aanslagen gepleegd.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.