Een onvervalst verslag van een IDF-reservist

Tuesday, November 03, 2015 |  Tsvi Sadan

Elk professioneel bericht over de huidige manifestatie van de Palestijnse jihad hoort of ziet u pas na redactionele bewerking, die in veel gevallen de werkelijkheid ernstig vertekent.

Soms is dat gewoon het gevolg van slordige journalistiek. Gebruikelijk is echter dat berichten bewust partijdig worden weergegeven, ten dienste van de politieke agenda. In beide gevallen is het resultaat een product dat met een gezonde dosis wantrouwen moet worden bekeken.

Berichten afkomstig van amateurs die het geweld daadwerkelijk ervaren, laten het grote verschil zien tussen de werkelijkheid en hoe die wordt voorgesteld. Een Facebook-verslag op 27 oktober, geschreven door IDF-reservist Eyal Shkol, zou een goed voorbeeld zijn voor deze situatie.

Het volgende is een uittreksel van het verslag van Eyal, dat er misschien wat lomp uitziet, maar op een levendige manier de echte werkelijkheid overbrengt, heel anders dan de kunstmatige 'werkelijkheid' van berichten waarin een politieke agenda doorklinkt.

'De laatste missie van deze ochtend was het doorlaten van Palestijnse arbeiders om naar hun olijfgaarden te gaan. (...) Als tegenprestatie wachtten niet één, maar twee explosieven gemaakt van grote propaangastanks op ons (...) Begrijp wat dit betekent - de terroristen, die deze explosieven plaatsten, wisten heel goed dat wij het hek niet zullen openen (...) ze wisten dat er een grote kans is dat iemand uit hun dorp dit onbedoeld kan ontsteken (...) en zo de olijvenoogst voor tientallen van hun landgenoten vernietigen. Je vraagt ​​wat iemand eraan kan doen? Veronderstelt u dat we hen zeiden dat ze waren belazerd en naar huis moeten gaan? Nee - we lieten hen, hun uitrusting en hun kinderen via een andere poort passeren'.

'De situatie is behoorlijk klote. Echt. En het moet misschien erger worden voordat het weer beter wordt. Luister aandachtig naar wat ik je zeg: de reservisten die zorg voor u dragen geven hun ziel, maar de echte helden zijn het leger en de soldaten van de Grenspolitie, voortdurend in gevaar, de klok rond werken, jongens die worden gestoken terwijl ze een terrorist helpen, om door te gaan met vechten zonder dat iemand het weet. En te midden daarvan probeer ik twee paarden te redden die in afschuwelijke omstandigheden worden gehouden in Abu Tor [zuidoost Jeruzalem].'

In zijn beschrijving van wat er werkelijk gebeurt vertelt de schrijver hoe trots hij erop is, dat hij het voorrecht heeft in een dergelijke tijd te dienen, en ervoor te zorgen dat de Israëli's in goede handen zijn. Hij besluit met een oproep om liefde te tonen voor onze soldaten die voor onze veiligheid zorgen.
Een dergelijk verslag en deze instelling hoor je niet bij de Israëlische nieuwsmedia, en zeker niet bij de buitenlandse, en de schrijver weet dat goed.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.