Reeks terreuraanslagen tegen militairen houdt aan

maandag 2 november 2015 |  Redactie Israel Today

Twee Palestijnen hebben maandagmorgen getracht een Israëlische militair neer te steken. Het incident vond plaats bij een tankstation in de buurt van het controlepunt Gilboa/Jalame, aan snelweg 60 tussen Jeruzalem en Jenin.

De bij de aanslag in de buurt van Hebron zwaargewond geraakte agent van de grenspolitie wordt het Medisch Centrum Sha'are Zedek in Jeruzalem binnengebracht. (Foto: Yonatan Sindel, Flash 90).

Eén terrorist werd neergeschoten, de andere gearresteerd, aldus de politie. De aanslag bij dit controlepunt was reeds de tweede in drie dagen. Zaterdag werd daar een Palestijnse tiener doodgeschoten, die ook met een mes op militairen was afgestormd.

Al weken zijn er bijna dagelijks steekpartijen tegen Israëlische militairen en politieagenten en burgers. De meeste vinden plaats in Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden bij Hebron en Jenin.

Zondag reed een Palestijnse terrorist in de buurt van Hebron duidelijk met opzet op een groep van de grenspolitie in. Een ordebewaker raakte zwaar gewond, twee collega’s kwamen er met lichte verwondingen vanaf. De automobilist vluchtte en er werd op grote schaal naar hem gezocht. Enkele uren na het incident meldde de vermoedelijke terrorist zich bij de Israëlische instanties. De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet is nu bezig de achtergrond van de aanslag op te helderen.

Eerder hadden Israëlische militairen zondag een 29-jarige Palestijn doodgeschoten, die hen in de buurt van Hebron met een mes had aangevallen. Het incident vond volgens legerberichten plaats tijdens 'gewelddadige onlusten' in het gebied.

Hoewel de aanhoudende misdaadgolf het openbare leven in Israël hindert, staat de angst voor aanslagen onder de bevolking niet op de eerste plaats. Uit een nieuwe enquête door de dienst voor verkeersveiligheid bleek dat 50 procent van de ondervraagden vreest dat familieleden bij een verkeersongeval betrokken raken. Circa 40 procent maakt zich zorgen voor oorlogen en terreuraanslagen, en 29 procent van de ondervraagden noemden angst voor ziektes.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.