Israël geeft lijken van gedode terroristen nu toch terug

Monday, November 02, 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon heeft bekend gemaakt, dat de lichamen van vijf Palestijnse terroristen nu toch aan hun families worden teruggegeven, zodat zij hen kunnen begraven. Ze komen alle vijf uit het gebied rond Hebron. In de afgelopen weken werden ze gedood nadat ze met messen Israëli's hadden aangevallen.

Anti-Israël demonstratie in Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: Flash 90).

Eigenlijk had het Israëlische veiligheidskabinet besloten om geen lijken van moordenaars over te dragen aan de Palestijnse families. Deze beslissing was genomen omdat de Palestijnse Autoriteit de begrafenissen viert als heldendaden en daarmee de moordenaars eert. De begrafenissen van gedode terroristen werden steeds gebruikt om op te hitsen tot nieuw geweld tegen Israëli's.

Nu is de Israëlische regering hierop teruggekomen, en daar kwam kritiek op. Leden van de oppositiepartij Zionistische Unie/Arbeidspartij verklaarden: 'Er is een enorme kloof tussen de woorden van Benjamin Netanyahu en zijn daden. De oorlog tegen het terrorisme vraagt om een duidelijk en consistent beleid en geen zigzagkoers'.
Veiligheidsexperts hadden echter gewaarschuwd, dat het niet teruggeven van de lichamen de kans op verdere terreuraanvallen zou vergroten.

Na een begrafenis in Hebron met duizenden bezoekers zaterdag ontstonden botsingen tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen. Tijdens de begrafenis werd met Hamas- en Fatahvlaggen gezwaaid en geroepen: 'Met bloed en vuur zullen we Palestina bevrijden'. Vervolgens gooiden relschoppers stenen naar Israëlische soldaten.

Het is nog niet bekend of Israël in de toekomst nog meer lichamen aan de Palestijnen zal overdragen. Er bestaan geruchten, dat Israël nog negen andere lichamen van terroristen aan de families wil overdragen in ruil voor de belofte dat de lichamen in stilte zullen worden begraven.

Traangas
Palestijnse media meldden, dat vrijdag een baby van acht maanden zou zijn gestorven na het inademen van traangas. Dat traangas zou door Israëlische veiligheidstroepen tegen Palestijnse relschoppers zijn gebruikt, om hen na gevechten nabij Bethlehem te verdrijven.
Een Israëlische militaire woordvoerder zei, dat tientallen Palestijnen daar autobanden hadden aangestoken en stenen gooiden. Volgens de woordvoerder bestaat er echter geen verband tussen het gebruik van traangas en de tragische dood van de Palestijnse baby.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.