Gaat de regering van Netanyahu het redden?

Sunday, November 01, 2015 |  Ryan Jones
Vanzelfsprekend hebben de Israëli’s intussen geen trek meer in verkiezingen. Toch verwachten steeds meer mensen dat dit in 2016 opnieuw zal gebeuren. Zij verwachten dat de regering van Netanyahu binnen een paar maanden op een kabinetscrisis afstevent.

De zittingsperiode van een parlement duurt in Israël officieel vier jaar. Normaal zou dit, in de 67 jaar dat de moderne staat Israël bestaat, de 17e moeten zijn. Maar het is inmiddels de 34ste regering.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zei tijdens een vergadering van zijn partij (Israel Beteinu): ‘Bij de volgende verkiezingen staan we sterk – en ik heb er het volste vertrouwen in dat die volgend jaar zullen komen.’

Yair Lapid, voormalig minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid, zei tijdens een interview op het tv-kanaal van de Knesset: ‘De dagen van deze regering zijn geteld. Uit de begroting blijkt dat ze niet nòg een jaar aan de macht kan blijven.’

Je kunt zulke vermoedens hebben, maar is het verstandig om daar publiekelijk uitspraken over te doen? Zeker tegen de achtergrond van zoveel afgebroken regeringstermijnen, en het vaak chaotische karakter van de Israëlische politiek. Benjamin Netanyahu regeert met een uiterst kleine meerderheid. Zijn coalitie bestaat uit eenenzestig van de honderdtwintig Knessetzetels. Er is maar een kleine crisis voor nodig om het kaartenhuis ineen te laten storten. Helemaal als je bedenkt hoe tegenovergesteld de meningen zijn.

Een ding staat vast bij eventuele nieuwe verkiezingen: rechts, of een combinatie van rechtse en centrumpartijen, komt opnieuw als winnaar uit de bus.

Tijdens een regeringsperiode kunnen thema’s als inkomsten, gezondheid en de prijzen van onroerend goed een regering de das om doen. Maar als het op verkiezingen aankomt, komen zulke onderwerpen toch op de tweede plaats. Op de eerste plaats blijft de Joodse identiteit en het voortbestaan van de staat Israël. De laatste keer lukte het de linker vleugel ook niet om winst te slaan uit sociale onderwerpen.

Dat Netanyahu zoveel steun heeft, is echt niet alleen aan hemzelf te danken. Tsvi Sadan (historicus en correspondent van Israel Today) schreef in ons maartnummer: ‘De Likoedpartij heeft de laatste verkiezingen gewonnen ondanks Netanyahu, omdat het merendeel van de Israëli’s had begrepen dat alles om de identiteit en toekomst van Israël draait. Likoed heeft gewonnen omdat de meerderheid van de Israëli’s altijd nog een Joodse democratische staat verkiest boven een louter democratische staat.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.