Israëli's ontevreden over Israëls buitenlands beleid

vrijdag 30 oktober 2015 |  Aviel Schneider

De bevolking van Israël schijnt minder tevreden te zijn met de buitenlandse politiek van het land dan men denkt. 74% van de Israëlische bevolking is van mening dat Israëls internationale status als slecht tot matig dient te worden beoordeeld.

Tot deze conclusie komt het Israëlische onderzoeksinstituut Mitvim, dat onder de bevolking jaarlijks enquêtes over regionale buitenlandse politiek houdt. Slechts 7% van de Israëlische bevolking gelooft dat Israëls situatie goed is. Voor de meerderheid (58%) van de Israëlische bevolking is het ook duidelijk dat de betrekkingen tussen Jeruzalem en Washington slecht zijn.

Bovendien is 58% van de Israëli's het erover eens dat Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu zijn politieke strijd om de Iraanse atoombewapening te stoppen, absoluut heeft verloren. In de Israëlische media werd het afgelopen jaar gediscussieerd over de vraag waarom Netanyahu in zijn natuurlijke strijdperk, het politieke toneel, er niet in is geslaagd de wereld ervan te overtuigen dat Iran nog steeds van plan is om Israël te vernietigen, en het westen deze waarschuwingen niet serieus heeft genomen.

Op de vraag wat kan helpen om Israëls positie in het Midden-Oosten-conflict beter te presenteren en uit te leggen, zegt 36% van de Israëli's dat Israël in ieder geval meer werk moet maken van voorlichting. Slechts 27% is ervan overtuigd dat Israël absoluut zijn onderhandelingsstrategie tegenover de Palestijnen ten positieve moet wijzigen.

Binnen de Arabische bevolking van Israël toont de enquête een ander beeld. Hier is 71% van de ondervraagde Arabieren van mening, dat Israëls slechte imago in de wereld afhangt van zijn houding ten opzichte van de Palestijnen.

'De enquête laat zien dat de Israëlische bevolking langzaam maar zeker zijn vertrouwen in de Israëlische politiek verliest', verklaarde dr. Nimrod Goren van het Mitvim-instituut. 'De bevolking begrijpt dat Netanyahu het Iraanse atoomgevaar niet kan tegenhouden, en verder gaat Israëls status bergafwaarts. Dat gebeurt ook met de betrekkingen met de Amerikaanse regering.'

Ongeacht wat Israël doet…
Israël is een niet-geliefd land, daarvan is een grote meerderheid van de bevolking zich volledig bewust. Ongeacht wat Israël doet, of het al dan niet de Palestijnen met welwillende gebaren tegemoet treedt, of het al dan niet stopt met het bouwen van Joodse nederzettingen, of het al dan niet op terreuraanslagen reageert, Israël wordt continu als de schuldige aangewezen. Zo voelt de meerderheid van de bevolking dat aan, vandaar de kritiek op Israëls buitenlandse politiek, die er gewoon niet in slaagt het ware gezicht van Israël te communiceren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.