Felle kritiek op verzoek van orthodoxen aan Palestijnen

vrijdag 30 oktober 2015 |  Aviel Schneider
'Orthodoxe Joden zijn tegen het betreden van de Tempelberg (moskeeën). Stop ermee ons te vermoorden!' Deze oproep van Arie Erlich, adjunct-hoofdredacteur van de ultraorthodoxe krant משפחה (Mishpachah, Familie) is tegelijkertijd gepubliceerd in het Arabisch en het Hebreeuws, en verspreid in de Palestijnse media, en hij lokte veel commentaar uit.

In de Israëlische pers kreeg het 'verzoek' felle kritiek. Men verweet Erlich en zijn tijdschrift, daarmee Palestijnse moordaanslagen op Joden te legitimeren, alleen omdat ze de Joodse Tempelberg betreden.
Erlich schrijft: 'Wanneer jullie [Palestijnen] harde bewijzen hebben dat de regering van Israël daadwerkelijk de status quo van de Rotskoepel (moskee) wil veranderen, weet dan dat de orthodox-Joodse bevolking daar niets mee te maken heeft. Daarom vraag ik jullie, vermoord ons (orthodoxe Joden) niet'.

Erlich legde zijn critici uit, dat het betreden van de heilige grond, waar eens de Joodse Tempel stond, strikt verboden is. 'De door God ingestelde straf daarvoor is de dood', zo verdedigde de orthodoxe redacteur zich.
Hij moest zich tenslotte verontschuldigen voor de onbewuste suggestie, dat het vermoorden van niet-orthodoxe Joden die zich niet verre houden van de Tempelberg, in zijn visie toegestaan en zinvol zou zijn.

Veel Israëli's reageerden op het in hun ogen zeer domme verzoek, waarover de landelijke kranten grote artikelen schreven. In de sociale netwerken zoals Facebook en Twitter verschenen cynische commentaren zoals 'Erlich, wil je alsjeblieft de exacte adressen van de nationaal-religieuze pioniers doorgeven aan Hamas, zodat die weet wie moeten worden vermoord'.
In de Palestijnse netwerken kreeg de oproep echter veel positieve 'likes'.

Opgemerkt moet worden dat de orthodoxe groepen in de Joodse bevolking zeer gevarieerd en kleurrijk zijn. Voor het grootste deel houden deze groepen zich buiten de politiek van de Israëlische regering, omdat die in hun ogen zondigt en niet Gods weg volgt. Bovendien bestaan er ultraorthodoxe stromingen die de Israëlische regering niet erkennen, omdat de Staat Israël in 1948 zonder de komst van de Messias werd gevestigd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.