Joods Den Haag geschokt door Zoabi bij Kristallnacht

Thursday, October 29, 2015 |  NIG Den Haag
De Joodse gemeente Den Haag is geschokt door het nieuws dat een voorstander van terreur tegen Joden, als spreekster optreedt tijdens een alternatieve herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. De organisatoren hiervan trekken een onterechte parallel tussen de Holocaust en het Israëlisch-Palestijns conflict.

Het Palestijns-Israëlische Knessetlid Haneen Zoabi. (Foto: OpinieZ.com).

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting biedt de Arabisch-Israëlische politica Haneen Zoabi, een dag voor de officiële Kristallnacht-herdenking, een podium om haar haat tegen Joden uit te dragen.

Verkeerd signaal
De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag vindt het stuitend dat juist tijdens het herdenken van de bloedige start van de moord op zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog, het antisemitische geluid weer wordt verkondigd.

'Met het bieden van een platform voor de antisemitische en haatdragende uitlatingen aan het Joodse volk door mevrouw Zoabi, wordt de kern van de Kristallnacht-herdenking ernstig beschadigd' aldus het bestuur van de Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag. 'Zoabi werd vorig jaar nog voor zes maanden geschorst als parlementslid wegens “opruiing en haatzaaierij”. Het doel van de Kristallnacht-herdenking is om een signaal af te geven en alert te blijven dat antisemitisme en racisme geen plaats meer krijgen in onze Nederlandse samenleving. Het eenzijdig zwartmaken van Israël en haar Joodse bevolking druist dan ook volledig in tegen deze doelstelling.'

Op 9 november 1938 vond in Nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats, waarbij 267 synagogen in brand werden gestoken, ruim 7000 winkels van Joodse ondernemers werden verwoest en bijna honderd Joden werden vermoord. Het was de start van een van de zwartste periodes in Europa, waarbij zes miljoen Joden op gruwelijke wijze werden vernietigd.

Officiële herdenking
Op maandag 9 november 17.00 uur wordt de Kristallnacht officieel herdacht bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. Aansluitend is er een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO). Een van de sprekers is de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Deze jaarlijkse herdenking is noodzakelijk om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving, zowel in Nederland als elders.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.