Minder aanslagen in Jeruzalem, meer op de Westbank

woensdag 28 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
In Jeruzalem is het de afgelopen dagen relatief rustig gebleven, maar op de Westbank, het Bijbelse kernland Judea en Samaria, is het aantal Palestijnse aanslagen drastisch toegenomen.

Op de Israëlische radio zeiden politieofficieren en andere veiligheidsexperts, dat ze de indruk hadden dat de Palestijnen zijn gaan inzien dat de aanvallen weinig opleveren. De aanvallers worden op de straten in Jeruzalem bliksemsnel door Israëli's geneutraliseerd, hetzij doodgeschoten, hetzij verwond.

Bovendien willen Israëlische Arabieren voorzichtiger zijn en niet - zoals in 2000 met de toenmalige terreurgolf (13 Arabische doden) - hun Arabische economie opnieuw ruïneren. Daarop hebben destijds Joodse bezoekers twee tot drie jaar lang Arabische steden en dorpen in het land gemeden. En het wantrouwen tussen Joden en Arabieren heeft de Arabische maatschappij in het land financieel kapot gemaakt. Dat staat de Arabische bevolking tegenwoordig voor ogen, en dat wil ze beslist vermijden.

Daarentegen plegen Palestijnen uit de Palestijnse gebieden rond Hebron nog steeds aanslagen op Israëlische burgers en soldaten, zoals de afgelopen dagen te zien was. In Hebron heerst Hamas, vandaar dat de Israëlische veiligheidsdiensten ervan uitgaan dat de steekpartijen en andere aanslagen door Hamas worden gesteund. Het profiel van de jonge terroristen is, net als in Jeruzalem, 16 tot 20-jarige Palestijnse jongeren, zowel mannen als vrouwen.

De afgelopen vijf weken, sinds het uitbreken van de huidige terreurgolf, werden 778 aanslagen op Israëli's geteld. Volgens opgave van de Israëlische politie werden sinds begin 2015 in totaal 1703 aanslagen in het land geregistreerd, waarbij 11 Israëli's om het leven kwamen en honderden gewond raakten. In 2014 werden 1650 terreuraanslagen gemeld, en in het jaar daarvoor 1414.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.