Gazastrook in de Verenigde Staten als Staat erkend

zondag 25 oktober 2015 |  Aviel Schneider
De spanningen tussen de Amerikaanse regering van Barack Obama en Israël zijn vanuit Israëlisch perspectief duidelijk te zien.
President Obama beschouwt de Palestijnen in hun conflict met Israël als de zwakke partij, wat zijn beleid stempelt.

Hoewel de officiële stemmen van Washington en Jeruzalem herhaaldelijk benadrukken dat de langdurige betrekkingen tussen de twee landen sterker zijn dan men aanneemt, spreken de feiten te plaatse een andere taal. De Centrale Inkooporganisatie van de Amerikaanse regering heeft op haar website (sam.gov) de Palestijnse Gazastrook tot officiële Staat verklaard. Alle internationale leveranciers die willen samenwerken met de Amerikaanse regering moeten zich eerst registreren op deze website, met vermelding van hun land. Nu werd onlangs, de Gazastrook als een van de 199 landen van de wereld toegevoegd op de officiële Amerikaanse website.

Palestijnse zakenmensen in de Gazastrook, die willen exporteren naar de Verenigde Staten, worden vanuit Amerikaans perspectief beschouwd te wonen in de zelfstandige Gazastrook, die geen enkel verband heeft met de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Daarmee geeft Washington aan de radicale Hamas-regering in de Gazastrook een signaal dat er een overeenkomst en erkenning zou zijn. In het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt men momenteel hoe Israël hierop zal reageren.

Een van de toonaangevende Amerikaanse diplomaten in het buitenlands beleid, Dennis Ross, schreef in zijn nieuwe boek dat de Amerikaanse president Barack Obama in het Israëlisch-Palestijnse conflict, de Palestijnen als de zwakkeren beschouwt, en dit bepaalt zijn beleid en standpunt ten opzichte van Israël. De Amerikaanse Jood Ross stond bekend om zijn rol als onderhandelaar in het Oslo-vredesproces in de jaren '90.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.