'Wat? Zijn wij Sodom geworden, aan Gomorra gelijk?'

woensdag 21 oktober 2015 |  Aviel Schneider
De bijna dagelijkse steekpartijen in Israël hebben hun uitwerking op de bevolking van het land. Overal ervaart men angst. Men vreest hetzij van achteren met een mes aangevallen te worden, hetzij bij een bushalte overreden te worden. In Jeruzalem wordt iedere jonge Arabier, man of vrouw, als een potentiële aanvaller verdacht. Vandaar dat men zegt dat Israëls burgers op zijn van de zenuwen.

Toen de jongeman uit Eritrea in Be'er Sheva (zie foto) per abuis voor een terrorist werd gehouden en werd gelyncht, is de Israëlische bevolking de dag erna van zichzelf geschrokken. 'Dat is streng verboden', schreef rabbijn Razon Arussi in een open brief. 'Dat is niet de weg van de Torah. Ook wanneer onze vijand zich slechter gedraagt dan beesten en zelfs al dood is, dan moeten wij zijn stoffelijk overschot eren, want ook hij is naar Gods beeld geschapen.'

In de Israëlische media is na de lynchpartij in Be'er Sheva een impulsieve discussie losgebarsten. 'Alleen vanwege zijn huidskleur', luide de kop in de krant Yediot Achronot de dag na de terreuraanslag in Be'er Sheva.

Israëlische politici van alle partijen hebben het gedrag van Israëlische burgers sterk bekritiseerd die op video-opnames lieten zien hoe zij hun woede koelden op de gewonde migrant. Andere burgers probeerden daarentegen de tot dan toe nog voor een terrorist gehouden man te beschermen.

'Dat is gewoon erg, wat daar is gebeurd,' zei oppositieleider Yitzchak Herzog. 'We moeten voorzichtig zijn dat de angst, de woede en de frustratie, die deze terreuraanslagen onder het volk verspreiden, ons en onze ziel niet kapotmaken.
Ofer Shelach van de partij Yesh Atid zei dat hij zich diep schaamde voor het gedrag.
Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu maakte bekend, dat dit niet nog eens mag gebeuren, en hij gaf de politie opdracht de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

In een ander geval, in Tel Aviv, heeft rechter Shamai Becker de Israëlische politie opdracht gegeven degene te zoeken waarvan op de video-opnames te zien is hoe hij een op de grond liggende Palestijnse in haar gezicht trapt, hoewel zij door een andere Israëli stevig wordt vastgehouden tot de politie komt. 'Sodom zijn we geworden, aan Gomorra gelijk,' zei de rechter. 'Ook al zou ze een terroriste zijn, dan nog vind ik het een schandaal dat Israëli's iemand in het gezicht schoppen terwijl hij geen gevaar meer vormt. Ik sta erop dat de politie deze Israël-held vindt en hem hier voor het gerecht brengt.' Het ging om een jonge Palestijnse die psychisch ziek is, iemand aanviel en daarom voor een terroriste werd aangezien.

Via WhatsApp werden de afgelopen twee weken vaak films verspreid, waarop Israëli's hun woede niet kunnen beheersen en geneutraliseerde terroristen op de grond hetzij vervloekten, hetzij nog eens extra sloegen. Maar anderzijds waren op dezelfde video’s ook Israëliërs te zien die allemaal trachtten de woedende mensenmenigte uit de buurt van de geneutraliseerde terrorist te houden. De paniek onder het volk en de erop volgende woede wordt in dergelijke situaties zichtbaar, en dat mag volgens de mensheid bij Israëli's niet gebeuren. Daarover discussieerden de Israëlische kranten de afgelopen dagen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.