Kort Nieuws: Staking, Hebron, Knesset, luchtvaart

Tuesday, October 20, 2015 |  Tsvi Sadan
• Inwoners Arabische wijk Jeruzalem staken
• Israëlische soldaat bij Hebron gewond door mes
• Verschil van inzicht bij Verenigde Arabische Lijst
• Wapens en munitie ontdekt in Hebron
• Scandinavische maatschappij schrapt vluchten

De Arabische wijk Isawija in Oost-Jeruzalem. Foto: Miriam Alster (Flash 90).

Inwoners Arabische wijk Jeruzalem staken
De inwoners van de Jeruzalemse Arabische wijk Isawijah hebben voor vandaag een algemene staking uitgeroepen. Ze protesteren ertegen, dat drie van de vier toegangswegen zijn afgesloten en het Israëlische leger op de vierde een controlepost heeft opgesteld. Daarom blijven vandaag scholen en winkels gesloten.

Aanleiding van de huidige onrust onder de Arabieren in Isawijah zijn meldingen in de Arabische media, dat een 65-jarige Palestijnse vrouw zou zijn overleden nadat ze traangas had ingeademd. Isawijah heeft ongeveer 20.000 inwoners en wordt beschouwd als een hotspot, die herhaaldelijk terroristen voortbrengt.

Israëlische soldaat bij Hebron gewond door mes
Dinsdagochtend werd weer een terroristische aanslag gemeld in de omgeving van Hebron. Daar werd tijdens het bestrijden van rellen een Israëlische soldaat gewond met een mes. De aanvaller (24) werd neergeschoten en hij kwam daarbij om het leven.

Verschil van inzicht bij Verenigde Arabische Lijst
Bij de Arabische partijen in het Israëlische parlement bestaat controverse over het standpunt over de recente terreuraanslagen. De Verenigde Arabische Lijst (waarvan ze deel uitmaken) had de terreuraanslag op het busstation in Be'er Sheva afgelopen zondag in een verklaring officieel veroordeeld. Dit ging de Baladpartij te ver: Zij onderschrijven deze verklaring niet, verklaarden de radicale anti-Israëlische parlementsleden.
De vader van het terroristische slachtoffer, een bedoeïen, heeft openlijk verklaard dat zijn zoon was 'terechtgesteld' door de Israëli's.

Wapens en munitie ontdekt in Hebron
Intussen meldt de politie een succes in de strijd tegen de huidige golf van terrorisme: In het huis van een Palestijn in Hebron werden wapens en een grote hoeveelheid munitie ontdekt. De huiseigenaar werd gearresteerd. Israëlische speciale troepen arresteerden ook Hassan Yousef (60), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van Hamas in de Palestijnse gebieden. Hij wordt beschuldigd van het aanmoedigen van de Arabische jeugd om terreurdaden te plegen.

Scandinavische maatschappij schrapt vluchten
De golf van terreur heeft nu ook gevolgen voor het internationale luchtverkeer. Scandinavian Airlines heeft de annulering van zijn vier wekelijkse vluchten tussen Kopenhagen en Tel Aviv bekend gemaakt. Als reden werd in een persbericht 'politieke instabiliteit' genoemd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.