'Frankrijk wil Palestijnen belonen voor terrorisme'

maandag 19 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
De Franse regering heeft in de VN Veiligheidsraad een voorstel gelanceerd om internationale waarnemers op de Tempelberg te stationeren, die daar vermeende Israëlische schendingen van de status quo moeten gaan rapporteren. Israëlische politici hebben het Franse voorstel krachtig afgewezen.

Palestijnen protesteren in Ramallah tegen Israël en verklaren zich solidair met de 'strijders voor de Al-Aqsa Moskee' op de Tempelberg in Jeruzalem. (Foto: Flash 90).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het voorstel de Palestijnen zou belonen voor hun anti-Israël hetze. De minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan zei: 'Degenen die de Tempelberg onder internationaal toezicht willen plaatsen, belonen de Palestijnen voor hun geweld.'
Israël en de VS werken eraan, de Franse ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad te dwarsbomen.

Netanyahu ziet daardoor de Israëlische soevereiniteit bedreigd worden. Dat is precies wat de Palestijnen willen bereiken. In een verklaring van de premier staat: 'Het waren de Palestijnen die de Tempelberg tot een ​​terroristisch kamp hebben gemaakt, ​​doordat ze explosieven en vuurwerk naar de heilige plaats hebben gebracht. Zij zijn degenen die proberen om de status quo te veranderen, terwijl Israël verplicht is de status quo te handhaven.'

De Tempelberg is gelegen in de Oude Stad van Jeruzalem. In principe mogen alleen moslims bidden op de Tempelberg, die echter ook voor Joden heilig is. In het kader van de wapenstilstand van 1949 werd overeengekomen dat Joden een bezoek mogen brengen aan de Tempelberg. Dit recht kregen de Joden echter pas in de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen Israël de controle over de Oude Stad verkreeg.

Netanyahu herhaalde zondag aan het begin van de ministerraad: 'Israël kan in geen geval instemmen met de Franse ontwerpresolutie voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Niet wij willen de status quo op de Tempelberg veranderen, dat willen de islamistische boeven. Joodse bezoekers worden aangevallen. Israël zal ter bescherming van de heilige plaatsen de status quo beschermen en bewaren. Israël is niet het probleem van de Tempelberg. Israël is de oplossing.'

Woensdag reist Netanyahu naar Berlijn om met bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over de huidige situatie te spreken. Netanyahu heeft dit weekeinde in een telefoongesprek Kerry duidelijk gemaakt dat Israël geen internationale aanwezigheid op de Tempelberg zal toelaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.