Video: Israëlisch jacht redt verdrinkende vluchtelingen

zondag 18 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
Israëli's die met hun jacht rondvoeren in de oostelijke Middellandse Zee, zagen daar een groep verdrinkende Syrische en Iraakse vluchtelingen en hebben hun leven gered.

Syrische vluchtelinge op het jacht, met de overleden baby in haar armen. Foto: Gal Baruch.

De vluchtelingen waren – zoals zoveel anderen – weggestuurd door de Turkse regering die hen niet wil. Ze waren op een rubber reddingsboot gezet en ze werden richting van het nabijgelegen Griekse eiland Kastellorizo gewezen.

De Israëli's, die lid zijn van de Poseidon Yacht Club in de zuidelijke kuststad Ashdod, vertelden aan de nieuwssite Ynet dat ze verrast waren toen ze ineens een zwakke roep om hulp hoorden vanuit zee.
'We stopten de boot en vonden een jonge vluchteling die een zwemvest droeg', zei de kapitein van het jacht, Shlomo Asban. 'We tilden hem uit het water en hij vertelde ons dat zijn broer verdwenen was, en waarschijnlijk dood.'

Aanvankelijk geloofden de Israëli's dat de jongeman alleen was. 'We vroegen de eerste jongeman of er daar meer mensen waren, maar hij begon te huilen', zei Gal Baruch, een andere Israëlische zeiler. "We zochten het gebied af met verrekijkers en ontdekten een grote groep mensen, waaronder een man met een diabetische shock. We gaven hem zoet voedsel en konden zo zijn leven redden.'

In totaal waren er nog elf vluchtelingen, die zich aan de rand van een zinkend rubber vlot vasthielden. Een ervan, een baby die door zijn moeder werd vastgehouden, was helaas al dood. Ze werden allemaal veilig aan boord van het Israëlische schip gebracht.

'We hebben hen water gegeven en onze mobiele telefoon laten gebruiken. Toen we hen vertelden dat we Joden uit Israël zijn, kusten ze ons', vertelde Asban. De Israëli's brachten de vluchtelingen naar het nabijgelegen Griekse eiland, waar voor hen de asielprocedure begon.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.