Twee steekpartijen; doden bij grens met Gazastrook

Saturday, October 17, 2015 |  Redactie Israel Today
• Aanvallen met mes in Hebron en Oost-Jeruzalem
• Twee doden bij rellen langs grens met Gazastrook
• Onrust bij Nabloes en in Bethlehem
• Vrees voor grote aanslag door Hamas

Leger en de politie zijn duidelijk aanwezig op alle belangrijke plaatsen en kruispunten in Jeruzalem om terroristen af ​​te schrikken. Foto: Flash 90.

De Shabbatochtend is in Israël begonnen met twee aanvallen met een mes door Palestijnse strijders. In Hebron probeerde een 18-jarige Palestijn een pionier, die bij het graf van de Aartsvaders had gebeden, te steken. Maar de Joodse man was gewapend en schoot de aanvaller dood.

Kort daarna viel een terrorist, volgens de eerste berichten 16 jaar, in de religieuze Jeruzalemse wijk Armon Hanatziv een lid van de grenspolitie aan toen hij zou worden gecontroleerd door de veiligheidstroepen. Ook hij werd gedood door een politiekogel, voordat hij iemand kon verwonden.
Vier dagen geleden werd in de wijk Armon Hanatziv (Oost Talpiot) een stadsbus aangevallen door terroristen, waarbij twee passagiers werden gedood. Onder de gewonden was ook de Nederlandse Marike Veldman (69), medewerkster van de stichting Near East Ministry.

Bij een derde aanval met een mes werd zaterdag in Hebron een Palestijnse vrouw doodgeschoten. Ze had, zwaaiend met een mes, een agente van de grenspolitie aangevallen, die licht gewond werd.

In de avonduren vond in Hebron de vierde steekpartij plaats. Hierbij raakte een Israëlische soldaat middelzwaar gewond; de aanvaller werd neergeschoten en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.
Bij een vijfde steekpartij werd zaterdagavond een lid van de grenspolitie zwaar gewond, toen hij bij de controlepost Qalandia werd aangevallen door een Palestijn met een mes. De terrorist werd doodgeschoten.

De radicaal-islamitische Hamas had vrijdag een 'dag van woede' uitgeroepen. In de Gazastrook waren er gewelddadige rellen. Israëlische veiligheidstroepen aan de grens werden door gemaskerde jongeren bekogeld met stenen en brandbommen. Ze vochten terug met traangas en rubberen kogels, maar gebruikten blijkbaar ook scherpe munitie, waardoor twee Palestijnen werden gedood. Volgens officiële cijfers raakten 126 Palestijnen gewond.

Bij rellen in de buurt van Nablus kwam vrijdagavond nog een Palestijn om het leven. Uit Bethlehem werden gewelddadige botsingen tussen Palestijnen en Israëli's gemeld.

Hamas bereidt op de Westbank, het Bijbelse Judea en Samaria, een belangrijke terroristische aanslag voor. Dat meldt het Israëlische tv-kanaal 10, daarbij verwijzend naar Palestijnse veiligheidsdiensten. Bekend is, dat de Palestijnse Autoriteit de laatste weken een aantal Hamas-militanten heeft gearresteerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.