Angstige Jeruzalemmers mijden het openbaar vervoer

vrijdag 16 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

Veel terreuraanslagen van de afgelopen twee weken werden in het openbaar vervoer of bij haltes gepleegd. Doel van de aanvallen waren Joodse passagiers. Dat heeft inmiddels tot bijna lege bussen geleid.

Een bus van lijn 78 werd in Oost Talpiot aangevallen. Foto: Flash90.

Buslijn 480 van Tel Aviv naar Jeruzalem is normaliter tijdens de spitsuren ’s ochtends en ’s avonds overvol. Maar donderdag zaten er in de bus van 8.30 uur net acht passagiers. Buslijn 448 van Ashdod naar Jeruzalem had slechts 18 personen. Lijn 420 van Beit Shemesh naar Jeruzalem telde slechts 15 passagiers.

Een chauffeur van lijn 1, die naar de Jeruzalemse binnenstad, inclusief de Klaagmuur, rijdt, werd gefotografeerd hoe hij met één hand het stuurwiel vasthield en met de andere een stevige houten knuppel. 'Gezien de vele incidenten de laatste tijd, is de kans tamelijk groot dat ik een terrorist tegenkom,' citeerde de nieuwssite ynetnews hem.

'In Jeruzalem en omgeving is een teruggang in passagiersaantallen van 30 procent, en zelfs nog meer. Vooral in het donker mijden burgers busritten. Het lijkt bijna alsof de stad stilstaat en ieder die niet absoluut het huis uit moet, blijft thuis,' meldt Ron Ratner, woordvoerder van busonderneming Egged.

In bus 78 in Oost-Talpiot is het momenteel heel gemakkelijk een lege zitplaats te vinden. In een stadsbus op deze lijn werden twee mensen vermoord en velen verwond, toen twee terroristen instapten en met een pistool en een mes de reizigers aanvielen.

Ook de tram in Jeruzalem wordt momenteel weinig gebruikt. De wagons werden de afgelopen maanden keer op keer door Arabische jongeren met stenen bekogeld. Wie voordeel heeft van de huidige situatie, zijn de taxichauffeurs. Eén laat weten: 'De telefoon staat niet meer stil. Veel bellers willen verifiëren dat de taxichauffeurs Joden zijn'.

Hoe gevoelig dat ligt, toont een voorval van donderdagavond op de luchthaven Ben Goerion. Daar wilden Joodse passagiers met een Israëlische luchtvaartmaatschappij (Arkia) naar Parijs vliegen. Deze vlucht was echter onverwacht door een Tsjechische maatschappij overgenomen. Vervolgens weigerden de woedende Joodse passagiers om in het vliegtuig te stappen – ze hadden om veiligheidsredenen bewust een Israëlisch vliegtuig gekozen. Tenslotte moest de politie erbij komen om de boze passagiers te kalmeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.