Wat is de echte oorzaak van de Palestijnse frustratie?

donderdag 15 oktober 2015 |  Tsvi Sadan
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry denkt te weten wat de oorzaak is van de Palestijnse aanvallen met messen. Hij zei deze week in zijn Harvard-lezing, dat 'er een toename van het geweld is omdat de frustratie toeneemt', en dat wordt veroorzaakt door 'een enorme toename van de nederzettingen in de loop van de laatste jaren'.

Op welke informatie baseert Kerry dit? Waarschijnlijk op de krantenkoppen van radicaal-linkse Israëlische media die statistieken voor hun eigen gewin manipuleren.

Maar volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek is in 2014 de bouw van nieuwe woningen in Judea en Samaria met 3,1 procent gestegen, wat de helft minder is dan in het voorgaande jaar. Het feit dat in die tijd de Joodse bevolking met 7 procent toenam ondersteunt de klacht van de Joodse pioniers, dat er in Judea en Samaria in feite een bouwstop heerst.

Er is dus geen grond voor deze uitleg van Kerry, maar er bestaan andere gangbare verklaringen voor de Palestijnse frustratie waardoor ze met messen zwaaien, zoals slechte levensomstandigheden en werkloosheid. In de afgelopen weken is echter voldoende informatie opgedoken die aantoont dat dit niet de oorzaken zijn. Foto's van de dode, met messen zwaaiende, militanten worden trots getoond in de ruime huizen van hun families of naast hun dure auto's.

Een gebrek aan opleidingsmogelijkheden kan ook niet de reden zijn, aangezien een van de aanvallers, Israa Abed, student chemische technologie is aan het prestigieuze Israel Institute of Technology, in de volksmond bekend als de Technion.

Natuurlijk bestaat de verklaring, dat de Palestijnen zeer gefrustreerd zijn omdat Israël weigert hen een Staat te geven. Zelfs als dit waar is, en Israël degene is die hen een Palestijnse Staat weigert, dan blijkt uit de statistieken dat meer dan 60 procent van de Palestijnen de tweestatenoplossing afwijst en hoopt om weer de controle te krijgen over wat zij 'historisch Palestina' noemen, dat geheel Israël omvat.

Ik stel voor, dat dit de echte bron is van de Palestijnse frustratie. Al meer dan honderd jaar [toen de opbouw van Joodse nederzettingen in dit deel van het Ottomaanse Rijk begon], zijn ze er niet in geslaagd om de controle over 'Palestina' te herwinnen. In feite hebben zij het tegenovergestelde bereikt.

Het voorwendsel voor de huidige 'golf van terreur' is het gerucht, dat Israël van plan is de Al-Aqsa moskee schade toe te brengen. Deze goed bedachte strategie om de messentrekkers in beweging te krijgen heeft consequent bewezen een effectief instrument te zijn om de moslims achter alweer een poging tot het bevrijden van Palestina te krijgen.

Gelet op alle frustraties, die de Israëli's voelen over de lauwe reactie van de regering op de huidige Palestijnse aanvallen, kan Israël het zich ongetwijfeld gewoonweg niet veroorloven om te worden verslagen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.