Soldaten beveiligen Jeruzalem – Oosten deels afgegrendeld

woensdag 14 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

Het Israëlische leger reageert op de terreurgolf in Jeruzalem: Enkele honderden militairen werden naar de hoofdstad gestuurd om de politie te ondersteunen. Onder meer zullen zij in bussen en trams meerijden en de haltes beveiligen.

Politie bewaakt de straten van Jeruzalem. Foto: Flash 90.

Op de verbindingswegen tussen het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem en het westelijke stadsdeel worden controleposten ingericht, en enkele straten zijn reeds volledig gesloten voor auto’s en voetgangers.

De regering kondigde aan, woningen van terroristen die dodelijke aanvallen hebben gepleegd, snel te zullen afbreken. Bovendien wil de regering het vermogen van terroristen in beslag nemen, en voor hun familieleden dreigt intrekking van hun verblijfsvergunning in Israël. De gezinnen van vijf terroristen die de afgelopen dagen Joden hebben gedood, hebben al bericht gekregen dat hun woningen worden afgebroken.

Bovendien geeft Israël de lijken van de terroristen niet meer terug, maar begraaft ze op een militaire begraafplaats, om een martelaarscultus te voorkomen. 'Voorheen hebben de familieleden van terroristen de begrafenissen gebruikt om hun steun voor moord en terreur te demonstreren. Daar moeten we een eind aan maken,' stelde minister voor Openbare Veiligheid Gilad Erdan duidelijk.

De grenspolitie heeft al 1400 reservisten opgeroepen. Het leger versterkt zijn aanwezigheid in Judea en Samaria. Israëlische media berichten dat het leger zich voorbereidt op het bestrijden van een derde intifada (Palestijnse opstand).
Voor Joodse burgers moet het voortaan gemakkelijker worden om een wapenvergunning te krijgen. Bij de recente terreuraanvallen waren het verschillende keren gewapende burgers die de messentrekkers onschadelijk maakten.

De aanhoudende hetze in Arabischtalige sociale netwerken geeft de veiligheidsdiensten grote zorgen. Daar wordt bericht over zogenaamde 'executies' van Palestijnse tieners door de Israëlische politie. Video’s van terreuraanvallen worden zodanig in elkaar gemonteerd dat de aanvallers hulpeloze slachtoffers van de Israëlische politie lijken.

Steeds doen er valse berichten de ronde dat de Israëli's de Al-Aqsa moskee willen vernietigen. Daarbij komen dagelijks overdreven berichten over vermeende geweldacties van Joodse bewoners. Israëlische deskundigen zien deze aanhoudende hetze als de hoofdoorzaak van de huidige terreurgolf. Vooral jonge Arabieren, die zich bijna uitsluitend via het internet laten informeren, zouden gevoelig zijn voor de ophitsing. Zij zouden zich dan zien als 'eenzame wolven', die voor een rechtvaardige zaak strijden.

De nieuwe terreurgolf heeft de afgelopen twee weken zeven Israëliërs en 30 Palestijnen het leven gekost. De jongste Palestijnse aanslagpleger was 13 jaar oud.

De volgende video toont de aanval met een mes in Ra'anana. De dader draagt een opvallende oranje veiligheidshes. Hij slentert naar een bushalte, trekt plotseling een mes en steekt in op de wachtende Joden. Meerdere slachtoffers zijn ernstig gewond, de terrorist werd later gearresteerd.

Video hieronder: De politie heeft deze opnamen van bewakingscamera's vrijgegeven. Het toont de Palestijnse aanvallers uit Pisgat Ze'ev. De twee neven, 13 en 15 jaar oud, lopen met messen in hun handen in het stadsdeel en zoeken hun slachtoffers uit. De 15-jarige werd kort daarna doodgeschoten door de politie, de 13-jarige werd ernstig gewond.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.