Israëlische soldaat roept op tot meer liefde, minder haat

woensdag 14 oktober 2015 |  Naftali Hananya
Het is makkelijk om te liegen en te verdraaien wat er hier werkelijk gebeurt, maar heeft een van beide partijen daar echt profijt van? Dit is een oproep tot liefde. Ik roep Joden en Arabieren op om een einde te maken aan de haat. We praten altijd over vrede, maar als we nu eens beginnen in vrede te leven?

We zeggen altijd dat beide partijen slecht zijn, misschien door wat we horen of zien, maar het maakt niet uit. Zullen we elkaar een nieuwe kans geven om liefde te bewijzen?

We zien elkaar altijd bij het busstation en kijken elkaar wantrouwend aan, maar waarom begroeten we elkaar niet met shalom? Dat is een goede start voor vrede. Praat niet over vrede, schep vrede. Vergeet de haat, vergeet de leugens.

Ik denk dat het Israëlische leger het enige leger is dat medische zorg geeft aan zijn vijanden.
Als een terrorist er op uit gaat en een onschuldig Joods persoon steekt, doen de politie en de militairen hun best om de terrorist te beschermen tegen de boze menigte (en ik kan hun woede begrijpen, ik bedoel, als het een familielid zou zijn, zou u ook niet zwijgen). Wij zorgen ervoor dat de terrorist in leven blijft en 'executeren' hem niet, zoals sommigen ten onrechte beweren.

Ik heb twee jaar in de IDF gediend en nog NOOIT opdracht ontvangen om onschuldige mensen te verwonden of te doden.
In feite is het tegendeel waar. Onze bevelhebbers vertellen ons om mensen te zijn voordat we soldaten zijn. Geduldig te zijn als stenen naar ons worden gegooid, omdat wij dat liever tolereren dan een onschuldige Arabische jongen te verwonden, die naar de rellen was gestuurd door mensen die willen dat wij hem verwonden, zodat ze de beelden naar de media kunnen zenden en beweren dat wij kindermoordenaars zijn.

Maar we kunnen ook niet zwijgen als onze soldaten gewond raken. Kunt u dit dilemma begrijpen?

Het zijn allemaal leugens die de media verspreiden, en ik vraag nog steeds: waarom? Ik bedoel, het is gemakkelijk om mensen voor te liegen die niet hier zijn om getuige te zijn van de waarheid. Maar waarom?

De IDF is de enige plek waar Arabieren en Joden, moslims en christenen, samen kunnen vechten en samen verdedigen. Het is moeilijk voor te stellen, totdat je werkelijk een moslim-soldaat ziet rondhangen en cola drinken met een orthodox-Joodse soldaat.

Wij lijden, maar waarvoor? Wat wint elke partij erbij? Meer respect? Meer geld? Daarover maak ik me niet druk, ik maak me druk om wat we doen. Stop de haat. Stop de leugens. Verspreid liefde, want op die manier kunnen we een eind maken aan deze 'oorlog van haat'. Dit is een oproep om lief te hebben, helemaal van het Israëlische leger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.