Bloedbad met mes en pistool in Jeruzalemse stadsbus

dinsdag 13 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
• Twee aanvallen met een mes in Rana'ana
• Groep voetgangers in Jeruzalem aangereden
• Aanval in stadsbus met pistool en mes
• 15-jarige Palestijn steekt fietsende jongen neer

Hulpverleners op de plaats van de terroristische aanval op een Jeruzalemse stadsbus. Foto: Yonathan Sindel (Flash90).

Arabische terroristen hebben vandaag op meerdere plaatsen in Israël een bloedbad aangericht. Bij vier terreuraanvallen in Jeruzalem en Rana'ana kwamen drie Israëli's en twee Palestijnse aanvallers om het leven, ongeveer 20 personen zijn deels zwaar gewond geraakt.

Twee Arabieren, begin 20, overvielen dinsdagochtend in de Jeruzalemse wijk Oost Talpiot een stadsbus van lijn 78. De een schoot op de passagiers, de ander stak op hen in. Voor een ongeveer 60-jarige passagier kwam elke hulp te laat, een ander (45) bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Vijftien personen raakten gewond, waarvan acht ernstig. De daders werden neergeschoten door de grenspolitie, één werd dodelijk getroffen.

Kort daarvoor was een terrorist in de Jeruzalemse Malchei Yisraelstraat opzettelijk op een groep wachtenden bij een bushalte in de religieuze wijk ingereden. Een 60-jarige rabbijn werd gedood, een ander gewond. De dader sprong uit zijn auto en stak twee mensen met een mes voordat de politie hem doodschoot.

Eerder waren er twee aanslagen geweest in de centraal-Israëlische stad Ra'anana. Een Israëli (32), die stond te wachten bij een bushalte, werd aangevallen met een mes. Voorbijgangers konden de terrorist overmeesteren. De gewonde werd met steekwonden in het bovenlichaam naar het ziekenhuis gebracht.
Bij een andere aanval met een mes in deze stad werd een persoon zwaargewond en twee personen lichtgewond.

'Drastische maatregelen'
De politie heeft dinsdagmiddag de belangrijkste toegangswegen naar Jeruzalem geblokkeerd. De Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat riep op tot 'drastische maatregelen' om het Palestijnse terrorisme te stoppen. Het aanzetten tot haat en de leugens die werden verspreid in de moskeeën, leidden tot moord en terreur in de straten van Jeruzalem. Premier Netanyahu heeft voor dinsdagmiddag het veiligheidskabinet bijeengeroepen voor een crisisvergadering. Regering en stadsbestuur zouden voorstander zijn van het afsluiten van de Arabische wijken aan de oostzijde van Jeruzalem totdat de aanvallen stoppen.

Israël was ook maandag al geschokt door vier terreuraanslagen. Het feit dat veel terroristen Arabische jongeren van 13 tot 19 jaar zijn, wekte veel ontzetting.
Twee neven uit Oost-Jeruzalem, 13 en 15 jaar oud, voerden een gecoördineerde aanval met een mes uit. Eén van de slachtoffers was een 13-jarige jongen, die van school naar huis fietste. Hij werd ernstig gewond en vecht voor zijn leven. De politie schoot de 15-jarige aanvaller dood. Hij was met het mes in zijn hand weggevlucht van de plaats van de misdaad. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit beschuldigde de Israëlische regering, dat die 'een Palestijnse tiener had terechtgesteld'.

Sinds het begin van het nieuwe Joodse jaar (14 september) zijn zeven Israëli's gedood en tientallen gewond door terreuraanslagen. Meer dan 26 Palestijnen werden door Israëlische veiligheidstroepen gedood, waaronder tien terroristen op de plaats van het misdrijf. De overigen stierven bij botsingen op de grens met de Gazastrook en in gewelddadige rellen. De islamitische reddingsdienst 'Rode Halve Maan' spreekt over 'honderden gewonden', vooral door traangas.

Palestijnse groeperingen hebben deze dinsdag opnieuw tot 'dag van woede' uitgeroepen. De radicaal-islamitische Hamas prees de recente terreur als 'boodschap aan allen die onze Heilige Plaatsen schenden'. De islamisten riepen op tot het voortzetten van de intifada (Palestijnse opstand).
Een veiligheidsfunctionaris vertelde aan The Jerusalem Post (video), dat de reeks aanslagen steeds meer 'een geplande en getimede aanval' lijkt te zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.