Midden-Oosten Kwartet zegt bezoek aan Israël af

Tuesday, October 13, 2015 |  Redactie Israel Today
Een delegatie van het Kwartet heeft op advies van premier Benjamin Netanyahu het aanstaande bezoek aan Israël afgezegd. Het Kwartet - bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie - heeft zichzelf tot taak gesteld om te bemiddelen in het vredesproces in het Midden-Oosten.

EU Buitenlands Beleid chef Federica Mogherini tijdens een gedachtewisseling met president Rivlin in mei. Foto: Mark Neyman (GPO).

Oorspronkelijk waren de vertegenwoordigers van het Kwartet van plan, Israëlische en Palestijnse functionarissen in Jeruzalem en Ramallah te ontmoeten. Ze wilden helpen bij het beteugelen van de onrust die momenteel in Israël en in de Palestijnse gebieden heerst. Netanyahu twijfelt echter aan het nut van een bijeenkomst van het Kwartet onder de huidige omstandigheden.

'De Israëli's zeiden ons, dat het geen goed moment is om over diplomatieke zaken te praten,' zei een westerse diplomaat in het dagblad Ha'aretz. 'Blijkbaar zijn ze ook bezorgd dat het bezoek van het Kwartet de internationale druk op Israël kan vergroten.'

De EU buitenlandchef Federica Mogherini vroeg in een telefoongesprek met Netanyahu kalmte en terughoudendheid van Israël. Ze vroeg de minister-president ook 'om handelingen te vermijden die de spanningen nog verder kunnen doen oplopen. Er zijn al te veel mensen zijn gestorven (...)'.
Gelijktijdig vroeg ze echter ook Palestijnen om terughoudendheid en veroordeelde de terreuraanslagen op Israëlische burgers. Zij meent dat beide partijen het momenteel heersende geweld als aanleiding moeten gebruiken om samen te werken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.