Vertrouw niet op 'objectieve journalistiek' over Israël

zondag 11 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëli Lev Solodkin, die bekend is om zijn scherpe Facebook-berichten, vroeg zich af hoe het Britse volk zou hebben gereageerd als tijdens de Tweede Wereldoorlog de kranten hadden gemeld dat 'een 21-jarige Duitse vredelievende piloot werd gedood door de Britse veiligheidsdiensten in het Britse luchtruim'? Toch is dit precies het soort berichten dat verscheidene gerespecteerde media publiceren.

De Britse krant The Indepentent is betrokken bij dit soort gestoorde journalistiek, wanneer deze het huidige met stenen bekogelen en met een mes steken van Joden beschrijft als legitieme 'rellen' en 'botsingen', uitgevoerd door vredelievende Palestijnen.
Zaterdag meldde deze krant, dat vijf Palestijnen werden gedood en vijf Joden werden gestoken. De kop en de inhoud van het bericht leken in elk opzicht op het bericht over een onschuldige Luftwaffe-piloot die zonder kwade bedoelingen boven Groot-Brittannië vloog.

Hoewel het artikel van The Independent was vermomd als nieuws, is het een politiek manifest, dat zorgvuldig is opgesteld om de indruk te wekken van weerloze Palestijnen, die werden gedood tijdens legitieme 'protesten' tegen het moorddadige Israël. De journalist van de krant deed er zijn uiterste best voor om ervoor te zorgen dat dit doel niet werd gemist. Het feit dat over de hele wereld legers 18-jarige mannen werven voor actieve militaire dienst, was niet van belang voor de krant, die de betrokkenen als Palestijnse 'jongens' omschreef.

'19-jarige Palestijnse jongen stak drie politieagenten' wekt de gewenste indruk van het criminele Israël dat weerloze, minderjarige jongeren doodt. Een ander voorbeeld: om het Palestijnse geweld te legitimeren, dat zou zijn aangewakkerd door de Joodse aanwezigheid op de Tempelberg, koos The Indepentent ervoor om de Joodse 'Tempelberg' te vervangen door het islamitische 'Nobele Heiligdom' (Haram al-Sharif), om de gewenste indruk te wekken wie de echte overtreder is.

RT-Amerika (Russische televisie) heeft op ongeveer dezelfde manier verslag gedaan over de 'dag van woede', die afgelopen woensdag plaats had in New York. De presentator liet de Amerikaanse Palestijnse activist Lamis Deek ongestoord een tijdlang haar gif spuwen. Deek leverde goed werk met haar misleiding over de redenen voor de huidige reeks Palestijnse steekpartijen. Een van haar leugens was, dat ze de Israëlische regering beschuldigde dat die para-militaire kolonisten toestond om onschuldige Palestijnen te terroriseren. Deek's tirade kreeg geen tegenspraak.

De New York Times deed het niet veel beter. Een kop van dinsdag wekt twijfels over het nieuws van Israëlische functionarissen, waardoor lezers geneigd zijn, berichten te vertrouwen die afkomstig zijn van de 'objectieve journalistiek' van de NYT.

Bij voorbeeld, een kop over de moord op Eitam en Na'ama Henkin meldt: 'Israël zegt dat 5 Hamasleden de moord op een echtpaar in Israël bekennen'. Wat 'Israël zegt' staat dan in contrast met wat de NYT zegt, dat is: 'Israëlische troepen schieten twee Palestijnse tieners dood - een 13'; die 'onschuldig was en in koelen bloede werd neergeschoten'. Het bericht vermeldt verder de namen van de gedode onschuldige Palestijnse 'kinderen',maar laat de namen weg van de Israëli's die door zulke onschuldige 'kinderen' werden gedood.'

Het soort journalistiek van de 'vredelievende Duitse piloot', dat eufemistisch 'proportioneel' of 'objectief' wordt genoemd, is zo overheersend geworden dat het niet langer mogelijk is eraan te ontsnappen, en het is zeker niet te verdedigen.
Gezien de nieuwsvoorziening van 70 jaar geleden konden de Duitsers zich al nauwelijks verschuilen achter het excuus 'Wir haben es nicht gewusst' (we hebben het niet geweten). Vandaag is de nieuwsvoorziening zoveel beter, dat alleen een schurk zou kunnen zeggen dat dit soort berichten het papier waard is waarop het is gedrukt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.