Hamas roept op tot opstand – Doden bij grenshek Gaza

Friday, October 09, 2015 |  Redactie Israel Today
Vrijdagmiddag hebben ongeveer 400 Palestijnen uit de Gazastrook geprobeerd over het grenshek naar Israël te komen. Daarop openden Israëlische soldaten het vuur, waardoor volgens Arabische media ten minste vier Palestijnen werden gedood en 22 gewond.

Israëlische veiligheidstroepen ingezet bij rellen in de buurt van Ramallah. Foto: Flash 90.

De aanleiding was een oproep van de leider van de radicaal-islamitische Hamas, Ismail Haniyeh, die in een moskee in Gazastad bij het vrijdaggebed de Palestijnen opriep tot opstand tegen Israël. 'Gaza is meer dan klaar voor de confrontatie', zei hij. Hamas heeft deze vrijdag tot 'Dag van Woede' uitgeroepen.

De 'demonstranten' bij het grenshek van Gaza behoorden volgens Arabische verklaringen bij Hamas, de Islamitische Jihad en andere terroristische groeperingen. Het incident vond plaats in de buurt van de Israëlische kibboets Nachal Oz.
Bij de grens van Gaza in de buurt van Khan Younis zijn momenteel ook gewelddadige rellen.

In de noordelijke Israëlische stad Afula probeerde een Arabische vrouw uit Nazareth bij het busstation in te steken op de veiligheidstroepen. Ze werd echter neergeschoten voordat ze onheil kon aanrichten, en werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.