Politie wil huidige golf van terreuracties verhinderen

Friday, October 09, 2015 |  Redactie Israel Today
Enkele duizenden politieagenten en soldaten moeten vandaag in de Oude Stad van Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden meer terreuraanvallen voorkomen. Israëlische veiligheidstroepen hebben hun aanwezigheid opgevoerd, met name in Oost-Jeruzalem, de Oude Stad, rondom Hebron, Ramallah en Bethlehem.

Jonge Israëli's branden kaarsen op de plaats van de dodelijke messteek in de Oude Stad van Jeruzalem. De politie is daar duidelijk aanwezigheid. Foto: Yonatan Sindel (Flash 90).

De radicaal-islamitische Hamas heeft deze vrijdag uitgeroepen tot een 'Dag van Woede'. In het hele land wordt daarom gevreesd voor nieuwe ernstige rellen. Hassan Yousef, een leider van de islamisten, riep de Palestijnen op tot nog meer aanvallen. Hij dreigde dat de Westbank en de Gazastrook zouden branden.

Op woensdag en donderdag hebben Palestijnen binnen 48 uur zeven maal Israëli's aangevallen met een mes, zoals we in eerdere berichten hebben gemeld. Daarnaast waren er talrijke incidenten waarbij stenen en brandbommen naar Joodse burgers en veiligheidstroepen werden gegooid.

Vrijdagochtend werd een Israëlische tiener in Jeruzalem door een Palestijn met een mes aangevallen. De 14-jarige ultraorthodoxe jongen werd gelukkig slechts licht gewond. De terrorist vluchtte, maar werd opgepakt door de politie.
Enkele minuten later stak een Palestijn een politieagent in Kyriat Arba, nabij Hebron. De politieman werd gewond, de aanvaller werd neergeschoten.

Wie de Oude Stad van Jeruzalem wil binnengaan, moet door nieuw geïnstalleerde metaaldetectors gaan. Moslimmannen onder de 50 jaar krijgen geen toegang tot de Tempelberg, voor moslimvrouwen zijn er geen beperkingen.
Verscheidene Israëlische politici hebben Joodse bezitters van een wapenvergunning opgeroepen om hun wapens bij zich te dragen als ze door het land reizen.

Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag bij een persconferentie stelling genomen tegen de recente golf van geweld. Hij prees de moed van burgers en veiligheidstroepen, die zich tegen de aanvallers verzetten.
Netanyahu beschuldigde Hamas, de Palestijnse Autoriteit en de Islamitische Beweging in Israël ervan, dat zij door propaganda en leugens terreurdaden zouden aanwakkeren. De verklaringen van Abbas zijn daarentegen in de afgelopen dagen in positieve zin veranderd. Als de controle nog meer ontglipt aan de Palestijnse president, zou de Palestijnse Autoriteit echter door de golf van geweld weggespoeld kunnen worden, waarschuwde de regeringsleider.
Netanyahu liet ook doorschemeren dat hij openstaat voor het opnemen van de liberale oppositiepartij 'Zionistische Unie' van Isa'ac Herzog en Tzipi Livni in zijn regeringscoalitie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.