Met wie identificeren Israëlische Arabieren zich?

donderdag 8 oktober 2015 |  Tsvi Sadan
'Of ze zich nu Arabische Israëli's noemen of Palestijnen, ze zijn deel van hetzelfde volk dat in Jeruzalem en op de Westbank woont. Ze delen dezelfde religie en dezelfde nationaliteit' zei Hanin Majadi uit Jaffa in een interview op het Israëlische Channel 2 News, waarvoor ze was uitgenodigd na haar post op Facebook.

Majadi had in haar woonplaats Jaffa deelgenomen aan een 'demonstratie van solidariteit met de recentste gebeurtenissen in Jeruzalem en op de Westbank', zoals zij het noemde. Die demonstratie bestond uit het zwaaien met Palestijnse vlaggen, het blokkeren van wegen, het gooien van stenen en het verwonden van drie politieagenten. Juridisch, voor wie het niet weet, is Jaffa een onderdeel van Tel Aviv, officieel de gemeente Tel Aviv-Jaffa.

De demonstratie in Jaffa was geen op zichzelf staande gebeurtenis. Hetzelfde gebeurde in Lod, Nazareth en Um el Fahm, terwijl brandbommen werden geslingerd naar Israëlische automobilisten op snelweg 6, de Trans-Israël snelweg. Deze gewelddadige daden van solidariteit met de Palestijnen vormen een duidelijke aanwijzing, aan wie de Arabische Israëli's loyaal zijn.

Israëlische functionarissen proberen deze opstandige daden te bagatelliseren door te beweren dat de relschoppers een minderheid onder de lokale Arabieren zijn. Hoewel het waar kan zijn dat een meerderheid van de Arabische Israëliërs kiezen voor co-existentie, is het ook waar dat het de militante minderheid is die ertoe doet.

Deze militante minderheid vertegenwoordigt niet een randgroepering, maar omvat in werkelijkheid de Arabische Israëlische leiders, die bijna zonder uitzondering exact dezelfde Palestijnse agenda delen, die niet een tweestatenoplossing voor ogen heeft, maar de uitroeiing van de Joodse Staat.

Het Arabische Knessetlid Achmad Tibi van de Verenigde Arabische Lijst heeft keer op keer zijn solidariteit met zijn Palestijnse landgenoten gedemonstreerd, en ziet evenals zij, dode terroristen als shahids (martelaren). Arabische parlementsleden noemen Israëlische soldaten 'moordenaars' en gebruiken routinematig exact dezelfde opzwepende retoriek als de Palestijnse leiders.

In het licht hiervan trekt de post van Majadi het handige 'minderheids'-argument in twijfel, omdat dit het standpunt van de Israëlische moslim-elite lijkt weer te geven. Kenmerkend is dat ze probeert om de stok aan beide uiteinden vast te houden – de voordelen genietend van haar Israëlische staatsburgerschap én hopend op de terugkeer van de Palestijnen naar de vroegere Arabische dorpen Salameh, Abu Kabir en Sjeik Munis, die nu allemaal onderdeel zijn van Tel Aviv.

Haar solidariteit met haar volk is gevaarlijk, omdat deze besmet is met racisme, aangezien ze harteloze onverschilligheid toont voor andere Arabisch sprekende Israëli's.
Wanneer Majadi en anderen zoals zij, zeggen dat Palestijnen dezelfde religie delen, negeren ze niet alleen de vele Arabische christenen in Jaffa, maar ook andere Arabisch sprekende minderheden in heel Israël, zoals de Druzen en de maronitische en Aramese christenen.

Bovendien, gezien in de juiste context, is zij solidair met Palestijnen die nu Joden doden in de naam van Allah. Als Majadli werkelijk de wensen van een meerderheid vertegenwoordigt, heeft Israël geen andere keuze dan zich schrap te zetten voor een hevig conflict met een 'vijfde colonne' die al aanwezig is in zijn grote steden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.