Burgemeester van Jeruzalem: neem een wapen mee

donderdag 8 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
Na de aanvallen met messen en andere terroristische aanvallen in Jeruzalem die maar doorgaan, zijn veel inwoners bang om naar buiten te gaan, en in bepaalde delen van de stad wagen ze zich zeker niet. Burgemeester Barkat adviseert hun, hun wapens steeds bij zich te dragen.

Eerder deze week zijn twee Israëli's gedood in de Oude Stad van Jeruzalem, en meerderen zijn sindsdien gestoken en gewond geraakt door Arabische inwoners die gehoor gaven aan de oproepen van de Palestijnse Autoriteit, Hamas en andere jihadististen om het heilige Land te 'bevrijden' van de Joden.

In deze escalerende situatie dringt de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat er bij alle inwoners van zijn stad met een wapenvergunning op aan, hun wapen altijd bij zich te dragen.
Dat is een totaal andere aanbeveling dan het gangbare beleid inzake wapens in Europa en de VS. Maar Barkat kent de waarde van de gezagsgetrouwe, bewapende burgers, vooral in een tijd van dergelijke problemen.

'Gezien de huidige escalatie van de veiligheidssituatie, moeten degenen met een vuurwapenvergunning die weten hoe ze ermee moeten omgaan, als ze naar buiten gaan [hun wapen] meenemen - het is noodzakelijk,' zei Barkat voor de Legerradio. 'In zekere zin is het net als de verplichting van de militaire reservist.'

De burgemeester legde verder uit aan de Israëlische nieuwssite Ynet, dat 'het bezit van wapens het vertrouwen van bewoners vergroot, ze weten dat er naast de politie veel mensen zijn die niet bang zijn om in te grijpen.'

Een verklaring van de gemeente Jeruzalem vermeldt, dat Barkat zelf altijd een Glock pistool bij zich draagt. De burgemeester heeft inderdaad zelf bij tenminste twee gelegenheden geholpen bij het verijdelen van terreuraanslagen en het neutraliseren van 'would-be' daders.

De Israëlische politie en het leger kunnen niet altijd overal zijn, en in het verleden zijn gewapende burgers erin geslaagd, terroristische incidenten te verhinderen of te beëindigen, die anders catastrofaal waren verlopen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.