Netanyahu verbant politici van de Tempelberg

donderdag 8 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu heeft woensdagavond bepaald, dat leden van regering en parlement voorlopig niet meer de Tempelberg mogen betreden. Netanyahu wil daarmee een teken geven, opdat het geweld tussen Joden en Palestijnen in het Heilige Land niet verder escaleert.

Benjamin Netanyahu maakte tijdens een persconferentie in Jeruzalem zijn inschatting van de veiligheidssituatie bekend. Rechts de huidige politiechef Benzi Sau. Foto: Marc Israel Sellem (Flash 90).

Alleen al op woensdag waren er vijf terreuraanvallen, waarbij zeven Israëliërs zwaargewond raakten. Een legerwoordvoerder verzekerde dat de toestand in de Palestijnse gebieden 'onder controle' is.

Netanyahu had eerst alleen Joodse afgevaardigden verboden het gebied rond de Al-Aqsa moskee te betreden. Dat leidde tot protesten van rechtse afgevaardigden. Zij redeneerden dat vooral de Arabische Knessetleden op het terrein haat verspreiden. Daarop breidde Netanyahu zijn verbod uit tot alle afgevaardigden.

Het leger heeft vier bataljons naar Judea en Samaria verplaatst. Het exacte aantal daar ingezette militairen noemt de legerleiding niet. De veiligheidsdiensten gaan er momenteel van uit, dat de jongste aanslagen door individuele daders zijn uitgevoerd. Er zou een soort domino-effect zijn opgetreden – Palestijnen zouden in de media nieuws over de aanslagen hebben gelezen en hebben besloten zelf terrorist te worden. Radicale organisaties zouden vervolgens hebben beweerd dat de daders in hun opdracht hadden gehandeld.

Bij de intifada’s (Palestijnse opstanden) in de jaren ’90 en van 2000 tot 2005 zou de Palestijnse leiding tot gewapende opstand hebben opgeroepen. Dat is tot nog toe niet gebeurd. Zelfs de radicaal-islamitische Hamas zou terughoudend zijn met acties en is niet opnieuw begonnen met massale raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

De Israëlische opperbevelhebber Gadi Eisenkot heeft tijdens een bezoek in de Westbank de Joodse bewoners opgeroepen rustig te blijven en noch Palestijnen noch Joodse soldaten aan te vallen, zoals de afgelopen dagen verschillende malen is gebeurd.

De VS toonden zich 'zeer bezorgd' over de geweldsuitbarstingen van woensdag en riepen beide zijden op tot kalmte. Niemand mag de stemming verder verhitten. Israëlische media berichtten dat de Amerikanen achter de coulissen druk uitoefenen op Netanyahu. Die zou zich moeten losmaken van de nationaal-religieuze pionierspartij van Naftali Bennett en in plaats daarvan de liberale Zionistische Unie van oppositieleider Isa'ac Hertog en de vroegere minister van Justitie Tzipi Livni in zijn coalitie opnemen. Dat zou volgens het Witte Huis in Washington de kansen voor een vredesovereenkomst met de Palestijnen vergroten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.