Jeruzalemse scholen staken wegens zorg om veiligheid

donderdag 8 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
Donderdag zijn in Jeruzalem veel secundaire scholen gesloten gebleven. Ouders, leerlingen en docenten staken, omdat ze vinden dat de kinderen niet voldoende worden beschermd door bewakers, die niet gedurende de hele schooltijd aanwezig zijn.

Scholieren in Jeruzalem. Hun tassen hoeven voorlopig geen dienst te doen. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

Ongeveer 400 scholen in de Israëlische hoofdstad worden dagelijks bewaakt door beveiligers. Maar minder budget voor de beveiligers, en een toegenomen aantal lessen voor de leerlingen leiden ertoe, dat er in de middag vaak geen beveiligingspersoneel meer aanwezig is.

De dienst van de meeste bewakers eindigt om 13.30 uur. De lessen duren echter meestal tot 16.30 uur. Beveiligen van de scholen door bewakers gedurende deze drie uur zou de stad Jeruzalem 20 miljoen shekels extra kosten, dat is ongeveer 4,6 miljoen euro.

'Wij voelen ons verplicht de leerlingen in Jeruzalem onderwijs van goede kwaliteit te geven', schreef de afdeling Onderwijs van de stad in een brief. En verder: 'We moeten hen echter in de eerste plaats veiligheid bieden. Vooral in een tijd, waarin de veiligheidssituatie aanzienlijk is verslechterd.' Jeruzalem werd in de afgelopen weken overspoeld door een golf van geweld.

'De regering onttrekt zich aan zijn verantwoordelijkheid. Dat kunnen we niet accepteren', klaagde de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat. Omdat de stad geen extra geld kan opbrengen in de begroting, zien de scholen zich nu gedwongen om te gaan staken. Dit zou slechts een eerste stap zijn. Als de veiligheidssituatie niet verandert en het ministerie van Financiën niet meer geld beschikbaar stelt, zal de staking zich uitbreiden met basisscholen en andere instellingen, zei men in Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.