Geweldspiraal draait verder: weer een reeks aanvallen

woensdag 7 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
• Steekpartij bij de Leeuwenpoort in Jeruzalem
• Aanvallende Palestijn doodgeschoten bij Kiryat Gat
• Auto's beschadigd met stenen bij Tekoa
• Jeruzalemse winkeliers berecht na weigeren hulp
• Bewakingscamera's bij kruispunten op de Westbank

Hulpverlening na de steekpartij bij de Jeruzalemse Leeuwenpoort. Foto: Yonatan Sindel (Flash 90).

Weer een terreuraanval in Jeruzalem: Een 18-jarige Palestijnse vrouw heeft vandaag een Jood gestoken die in de buurt van de Leeuwenpoort in de Oude Stad onderweg was. De man (36 jaar) liep twee steekwonden in zijn rug op. Maar hij had een pistool bij zich en schoot op de terroriste, die levensgevaarlijk gewond raakte.

Bij Kiryat Gat werd ’s middags een Palestijn doodgeschoten die een soldaat had gestoken en diens wapen wilde stelen. Uit het hele land worden voortdurend gewelddadige confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidsmensen gemeld.

Vanmorgen vroeg kwam het op de weg van Jeruzalem naar het dorp Tekoa weer tot een ernstig incident. Volgens ooggetuigen gooiden daar circa 40 gemaskerde Palestijnen stenen naar de auto van een Joodse vrouw (38) en trachtten haar uit haar wagen te sleuren. Bewoners uit de omgeving merkten het voorval op en schoten op de aanvallers. Een 18-jarige jongen raakte daardoor zwaar gewond. In totaal raakten zeven auto’s door de stenen beschadigd. De bewoners van het dorp kregen van de instanties de instructie voorlopig binnenshuis te blijven. Het leger speurt in de regio naar nog meer daders.

Dinsdag alleen al raakten bij confrontaties tussen gewelddadige Palestijnen en Israëlische veiligheidsmensen ten minste 50 Palestijnen, drie soldaten, drie politieagenten en een baby gewond.
Onrusten waren er niet alleen in Jeruzalem, Judea en Samaria, maar ook in het stadsdeel Jafo van Tel Aviv. Volgens opgave van de politie waren er verschillende incidenten waarbij Joodse bewoners Palestijnen aanvielen, om wraak te nemen voor de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Premier Benjamin Netanyahu beloofde dat hij de orde zal herstellen. Hij bepaalde dat in de gehele Westbank videocamera’s worden geïnstalleerd. Alle belangrijke kruispunten zouden voortaan worden bewaakt.

Bovendien treedt de regeringsleider op tegen de Arabische winkeliers die het terreurslachtoffer Adele Bennett niet hielpen, maar de gewonde vrouw bespotten of haar negeerden. De winkeliers moeten zich verantwoorden voor het niet-verlenen van hulp; voor hun winkels dreigt sluiting.

In een interview met het linksgeoriënteerde dagblad Ha’aretz verklaarde de Palestijnse president Machmoud Abbas, dat hij geen belang heeft bij uitbreiding van het geweld. Voor de jongste escalatie is volgens hem de Israëlische regering verantwoordelijk, vanwege hun 'agressie tegen de Al-Aksa moskee en de gelovigen aldaar.'

Abbas herinnerde aan de moord op een Arabische jongere door Israëli's in juli 2014, en aan de brand in Doema, die drie doden eiste en die volgens hem door Joodse extremisten was gesticht. Abbas verklaarde dat men van de Palestijnen niet kan verwachten dat ze niet reageren op deze moorden en de voortgaande agressie van Joodse kolonisten. De Palestijnse president distantieerde zich niet van de terreuracties tegen Joodse burgers.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.